De Boekfiets bij de speeltuin in Assendorp.
De Boekfiets bij de speeltuin in Assendorp. Foto: Stadkamer Zwolle

In Zwolle is de Boekfiets volop actief, een unicum in deze regio

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE– Sinds een aantal maanden is er in Zwolle de Boekfiets, een concept van Stichting Aanzet. Dit is een stichting op het gebied van onderwijs, opvang en opvoeding. Met de boekfiets creëren ze een aantrekkelijk en speels taalaanbod waardoor kinderen en ouders plezier krijgen in (voor)lezen.

(door Annelies Kalisvaart)

In de regio is de Boekfiets alleen in Brummen en Zwolle aanwezig. “De Boekfiets wordt in Zwolle tweeledig ingezet”, vertelt Corina Staal, adviseur programmering van Stadkamer. 

“De Boekfiets wordt gebruikt voor vrijetijdsprogrammering, waarbij de fiets met vrijwilligers aanwezig is op buitenevenementen, zoals het Stadsfestival aan de Goudsteeg. Daarnaast wordt de fiets ingezet in de kinderopvang van Doomijn, Prokino en Partou. Pedagogische medewerkers verzorgen dan het programma.”  

“Het is een grote herkenbare elektrische bakfiets met een kleinhouten verteltheater waar platen in geschoven worden”, vervolgt Staal. “De achterkant van de plaat bevat het verhaal dat voorgelezen wordt. Kinderen kijken vooral naar de platen en horen het verhaal. Er kan gebruikt gemaakt worden van allerlei liedjes, speelgoed dat in het verhaal gebruikt wordt is aanwezig en er zijn tips hoe je de kinderen kan uitdagen met allerlei spelletjes. Hoe mooi is het om met papa of mama op schoot samen een boek te beleven.”
De Boekfiets is voorlopig nog niet te boeken voor individuele vragen. Er is nu een aantal vrijwilligers geschoold en het is een proefperiode. Mogelijk is dit iets voor de toekomst.”

Het speciale aan de Boekfiets is dat hij mobiel is. Hij kan overal neergezet worden en dan kan het feest beginnen. Er is een keuze van 25 boeken en er worden jaarlijks nieuwe boektitels toegevoegd.
Staal vertelt enthousiast dat door de Boekfiets het voorlezen dichter bij kinderen gebracht wordt. “In Zwolle is een groep kinderen, waarbij voorlezen niet vanzelfsprekend is. Door deze kinderen via de kinderopvang en festivals voor te lezen is er een heel breed bereik. Door op jonge leeftijd met voorlezen te beginnen, ontstaat een goede basis die zich doorzet en zorgt voor een goede taalontwikkeling en leesplezier”
Op 16 oktober is de boekfiets aanwezig tijdens het Groot Zwols Kinderboekenfeest in Stadkamer Centrum. “Het wordt een heerlijke middag met volop luisterplezier”, aldus Staal. Alle kinderen van Zwolle zijn welkom om te luisteren en mee te beleven.

Kijk voor het programma van de hele Kinderboekenweek op: Kinderboekenweek: GI-GA-GROEN (stadkamer.nl)

Gerard Meijeringh

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 22 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14