Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Thomas Kamphuis maakt boek vol herinneringen aan Spoolde, Westenholte en Frankhuis

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – De afgelopen vier jaar is Thomas Kamphuis bezig geweest om met (oud) bewoners van Spoolde, Westenholte en Frankhuis in gesprek te gaan en hun levensverhalen vast te leggen. Ook heeft hij informatie vastgelegd over de geschiedenis van diverse (oud) boerderijen en gewone woonhuizen.

(door Annelies Kalisvaart)

Thomas Kamphuis woont sinds 2017 in Westenholte. Hij heeft van nature interesse in oude mensen en de verhalen die zij vertellen. Hij liep destijds door Westenholte en zag een paar oude boerderijen. De vraag; wie wonen daar en welk verhaal zit erachter stimuleerde hem om hiermee bezig te gaan en dit uit te zoeken.

De pijlers van zijn boek zijn drie boerderijen; de boerderij van Bertus van Weeghel aan de Zalkerveerweg, de boerderij de Brink in Westenholte en de vervallen en al jaren verlaten  boerderij van Gerrit van Ittersum in Frankhuis.

Kamphuis vertelt dat hij veel verhalen te horen kreeg doordat hij rustig en onopvallend aanwezig is en goed kan luisteren. Hij heeft oprechte interesse in de verhalen die de mensen hebben. Waar familie nogal eens geen interesse in heeft in de verhalen van een oud familielid of de archieven die soms op zolder liggen, is hij benieuwd wie er gewoond hebben en het verhaal erachter. Vorige week begon hij een proefexemplaar aan de mensen in de leeftijd van 90-plus te laten zien die hij gesproken had. Een vrouw van 96, die beslist niet vergeetachtig is, wist niet meer dat hij een boek aan het schrijven was. Zijn bezoekjes aan haar stonden al lang los van het boek en ze vroeg aan hem: “Je blijft toch wel komen he?”. Ze ziet nauwelijks meer iets, maar was ontroerd door dat zij in het boek staat. Een volgende keer zal hij de tekst aan haar voorlezen.
Kamphuis vertelt: “Ik heb niet alleen geluisterd naar de verhalen van de mensen maar ook archiefonderzoek gedaan via onder andere de website Delpher waar miljoenen artikelen opstaan van vroeger tot nu”. Kamphuis heeft ook heel veel gehad aan Wim de Ruiter die werkte bij het Historisch Centrum Overijssel (nu: museum ANNO). Hij heeft vrijwillig Kamphuis voorzien van allerlei kadastrale gegevens en de (tijds)geschiedenis van een boerderij.

De gemeente Zwolle heeft in 2013 een rapport laten opstellen over de cultuurhistorische waarde van de boerderijen in dit gebied. Hier is toen niets mee gedaan. Thomas Kamphuis benaderde de gemeente hierover en zette in gang dat bij alvast twee boerderijen bouwhistorisch onderzoek werd uitgevoerd. Verrassend vond hij het bouwhistorisch onderzoek bij een keuterboerderij; hoe ontzettend klein dit van binnen was met een kleine slaapkamer en een keukentje.

Bijzonder was het archief van tweehonderd jaar dat hij vond op een zolder aan de Zalkerdijk. Deze boerderij werd al zes generaties door deze familie bewoond. Hier is hij vele ochtenden bezig geweest om dit door te nemen. De documenten hebben meer dan honderd en soms wel twee eeuwen gelegen op de vochtige zolder maar bijvoorbeeld een gedrukte catechismus was goed te lezen. Ook de stoel die hij vond en die stond op een familiefoto van meer dan honderd jaar geleden is iets wat hem bijblijft. De bewoners verhuisden afgelopen zomer: hij was er de afgelopen jaren net op tijd bij geweest dit uitgebreid te bekijken en te onderzoeken. En: uitgebreid te fotograferen, getuige de vele foto’s in zijn boek.

Hij merkt dat ook bewoners van de wijk die in een nieuw huis wonen, benieuwd zijn naar het verhaal achter de boerderijen en een boek bestellen. Dit verrast hem en dat vindt hij ook erg leuk. Het plezier dat hij aan alle ontmoetingen heeft beleefd, is onbetaalbaar. Het voelt voor Kamphuis als het leukste en relevantste dat hij ooit gedaan heeft in zijn leven. Hij heeft het met veel liefde samengesteld en in eigen beheer uitgegeven. Het boek is ruim vijf centimeter dik en een goede kilo ‘schoon aan de haak’. 

Een vrijwillige bijdrage stelt de schrijver op prijs. Graag bij belangstelling een bericht zenden naar: thomas.kamphuis@kpnmail.nl. Voor de toekomst schat Kamphuis in dat er meer verhalen loskomen en dat er naar aanleiding van deze uitgave en misschien ooit een tweede boek komt.

Afbeelding