Een bezoeker van de Besparings Roadshow draait aan het Rad van Fortuin.
Een bezoeker van de Besparings Roadshow draait aan het Rad van Fortuin. Foto: Pedro Sluiter

Zwollenaren willen dolgraag energie besparen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Besparen op energie is momenteel een hot item. Dat bleek zaterdag in Zwolle. Elf wijkgerichte duurzaamheidsorganisaties sloegen de handen ineen en hielden de Besparings Roadshow in verschillende Zwolse wijken. De animo was groot.

De afgelopen weken werd de Besparings Roadshow groot aangekondigd in Zwolle via abri’s. Maar zat de gemiddelde Zwollenaar daar eigenlijk wel op te wachten? Je wordt immers overspoeld met allerlei besparingstips en energiebesparende maatregelen. Zaterdag bleek dat wel het geval te zijn. In verschillende Zwolse wijken stonden mensen in lange rijen om zich te laten informeren over energiebesparing.

De Besparings Roadshow maakte deel uit van een najaarscampagne waarin duurzaamheidsorganisaties, woningcorporaties, maatschappelijke- en welzijnsorganisaties en de gemeente Zwolle de krachten hebben gebundeld om Zwollenaren te helpen om energie te besparen. 

Dat begon vrijdagavond met de Online Bespaarshow, een webinar waarin tips en trucs werden gegeven om energie te besparen. Het programma was alleen via een speciale link te volgen. Zaterdag volgde het klapstuk met de Besparings Roadshow in Aa-landen, Berkum, Dieze-Oost, Holtenbroek, Stadshagen, Westenholte en Zwolle-Zuid. Wethouder Arjan Spaans (energietransitie) gaf het startsein in Westenholte. Via het Rad van Fortuin deelde de wethouder de eerste energiebesparende items uit. Daarna werden er op zaterdag nog heel wat artikelen weggeven.
Olaf Heinen van 50 Tinten Groen Assendorp, een van de elf deelnemende wijkgerichte duurzaamheidsorganisaties, kijkt heel tevreden terug. “Dit draait al anderhalf jaar. Normaal zijn we in de eigen wijk bezig, nu heb we dit voor het eerst gezamenlijk neergezet. Zaterdag gingen we de wijken in en hebben in totaal 4.000 energiebesparende ‘maatregelen’ uitgedeeld, zoals waterbesparende douchekoppen, radiatorfolie en deurscharnieren. Het was overal een succes.”

Lees verder op pagina 7

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 10 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden