Kunstenaar Rudy Simon maakt een tekening in Dieze-Oost.
Kunstenaar Rudy Simon maakt een tekening in Dieze-Oost. Foto: Kasper Veenstra

Het Buurtarchief brengt Zwolse wijk Dieze-Oost in beeld

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Onlangs ging de website www.hetbuurtarchief.nl in de lucht. Een belangrijke mijlpaal voor Anne Blok en Anneke Jansen. Samen met de kunstenaars Sigrid Spier, Rudy Simon, Kasper Veenstra, Renee Eijsink en Nick van Dijk namen ze het initiatief om de Zwolse wijk Dieze Oost, in beeld te brengen via foto’s, tekeningen en het optekenen van verhalen. “We verzamelen de dingen die de wijk zichtbaar en onzichtbaar vormen en kleuren.”

Volgens Blok en Jansen ligt er een ‘enorme’ kans om de sociale kwaliteit te versterken. “We komen uit de coronacrisis en de volgende crisis dient zich al weer aan. We zagen een enorme urgentie en vroegen ons af of we iets konden doen om ontmoeting tussen de mensen te stimuleren. We wilden in een wijk zitten waar het beeld soms is dat er weinig onderlinge sociale contacten zijn”, aldus Blok. 

Ze bedachten het idee om een wijk in beeld te brengen en alle verhalen op te tekenen. De keuze viel op Dieze-Oost. Vanaf medio augustus zijn ze actief in de wijk. “Je ziet mensen heel snel actief worden als je simpele dingen doet. Net waren we in gesprek met een vrouw. Inmiddels is ze enthousiast geworden. Ze werkt mee aan een filmpje en gaat ook nog schildercursus volgen”, aldus Jansen. Blok: “Op het moment dat je verbinding zoekt en dat op een creatieve manier in beeld brengt, zie je dat dit heel erg prettige contacten stimuleert. Daarom gaan we juist met kunstenaars de wijk in.”

De initiatiefnemers van Het Buurtarchief zijn nu circa twee maanden actief in Dieze-Oost. Inmiddels hebben ze al tientallen mensen gesproken. “We hebben fantastische ontmoetingen gehad”, aldus Blok. Jansen en Blok hebben er nog geen moment spijt van gehad dat ze hebben gekozen voor Dieze-Oost. “We zijn onder de indruk hoe de wijk is opgezet. Heel groen, heel mooie gedetailleerde architectuur, terwijl het beeld over de wijk is dat er veel renovaties moeten plaatsvinden, veel herbestemming”, aldus Blok. Jansen vervolgt: “Dat er heel veel moet gebeuren om het hier leuk en mooi te krijgen en dat het niet over de mensen zelf gaat, maar deze wijk heeft veel potentie.” 

Volgens Blok is het heel interessant om de context van Dieze-Oost in beeld te brengen. “Dan moet je heel de wijk vast leggen. Met films, tekeningen en verhalen. Vanaf het begin dat we hier zijn hebben we de meest fantastische ontmoetingen. Wij geloven echt in tijd en aandacht”, aldus Blok. “We willen mensen leren kennen. We zijn hier ook expres op straat gaan zitten en gaan rondlopen. En als een kunstenaar ergens staat te tekenen, levert dat altijd wel iets van commentaar op waar vervolgens ontzettend mooie gesprekken uit voortkomen”, aldus Jansen. 

Blok en Jansen willen de buurt van vroeger en nu in beeld brengen. “Het woord buurtarchief spreekt tot de verbeelding. Mensen komen met verhalen en leveren dingen aan. En je hebt in Dieze-Oost bijzondere winkeliers. Paradiso is een begrip als snackbar en viskraam van Van Amerongen ook. Het verzamelen doen we met de bewoners. Dat maakt het erg spannend. Je weet nooit wat voor verhaal of wie er op je pad komt. En het leuke is dat we het op een manier proberen te doen die zo gelijkwaardig mogelijk is. Bij alles wat we doen hebben we ook een leuk cadeau die we terug kunnen geven. We delen portretten uit die zijn gemaakt door een ontzettend goede fotograaf. Die krijgt iedereen. De tekeningen die we maken geven we ook weer terug aan de wijk.”

Volgens Jansen heeft het project ook nog een ander doel. “We willen Dieze-Oost meer zichtbaar maken. Ook voor mensen die beslissingen nemen. We hebben al verschillende leuke verhalen gehoord en zijn benieuwd wie onze nog meer mooie verhalen kan vertellen.” Dat kan elke donderdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Dan is Het Buurtarchief aan het Simon van Slingelandtplein 38 geopend en is er alle tijd om het gesprek aan te gaan met bezoekers.

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden