Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Warm Thuis Zwolle helpt inwoners met een laag inkomen

· leestijd 2 minuten Algemeen


ZWOLLE - De energieprijzen zijn hard gestegen. Daarom krijgen inwoners met een laag inkomen en een hoge energierekening hulp bij het energiezuiniger maken van hun huis. Gemeente Zwolle, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en initiatieven in buurten en wijken gaan hiervoor een unieke samenwerking aan. De hulp is mogelijk door een eenmalige bijdrage van de rijksoverheid aan de gemeente. Inwoners kunnen via warmthuiszwolle.nl kijken of ze in aanmerking komen voor gratis hulp en zich aanmelden.

Onder de naam Warm Thuis Zwolle krijgen inwoners met een laag inkomen gratis hulp en materialen om hun huis energiezuiniger te maken. Dit gebeurt door kleine maatregelen, zoals een waterbesparende douchekop, het dichten van kieren en het aanbrengen van radiatorfolie. Ook krijgen inwoners advies van een energiecoach en gratis hulp van een klusser bij het aanbrengen van de kleine maatregelen. Meestal is dit iemand uit de buurt. De gemeente helpt daarnaast een kleine groep woningeigenaren die het financieel moeilijk heeft. Bij hen worden kosteloos grote maatregelen in de woning aangebracht, zoals HR++ glas, vloer- of gevelisolatie. Hier is wel een maximaal bedrag van circa 5.000 euro aan gekoppeld.

Slecht geïsoleerde woningen eerst

Wethouder Energietransitie Arjan Spaans: “Warm Thuis Zwolle is een prachtig initiatief. Het helpt inwoners echt met het duurzamer maken van hun huis. En dat is financieel aantrekkelijk, want voor energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen. Het kan dus behoorlijk schelen in de energielasten, juist ook voor de lange termijn. ”Wethouder kansengelijkheid Michiel van Willigen: “Steeds meer inwoners hebben te maken met stijgende (energie)prijzen en kunnen daardoor moeilijker rondkomen. Met een beter geïsoleerd huis valt behoorlijk wat te besparen op de energiekosten. Warm Thuis Zwolle pakt hiermee energiearmoede aan bij de bron.”

‘Blij met preventieve hulp’

De regeling is zeker geen overbodige luxe. Stichting Voor Elkaar Zwolle biedt hulp aan Zwollenaren op het gebied van financiën, het zoeken van werk en meedoen in Zwolle. Door de stijgende energieprijzen ontvangt de stichting steeds meer vragen van mensen die er financieel niet meer uitkomen. Het gaat hierbij niet alleen om mensen met een laag inkomen. Petronella Ploegman, coördinator en vrijwilliger bij Stichting Voor Elkaar Zwolle. “Onze collega’s en vrijwilligers komen veel achter de voordeur bij onze doelgroep. We merken dat deze mensen moeite hebben met het betalen van de energierekening nu de prijzen enorm zijn gestegen. Ook is er in de meeste gevallen geen geld om energiezuinige maatregelen te nemen. Daarom melden we hen aan voor Warm Thuis Zwolle.” Teamleider Maarten Schrooten van Stichting Voor Elkaar Zwolle is blij met de preventieve hulp voor huishoudens die zelf geen energiebesparende maatregelen kunnen betalen. “Een mooie ontwikkeling. Met Warm Thuis zorgen we dat huizen energiezuiniger worden en mensen besparen op hun energierekening. Zo pakken we het probleem bij de bron aan.”

Gewoon proberen

Inmiddels hebben zich al 75 mensen aangemeld voor Warm Thuis Zwolle. Joke Kok, projectleider energietransitie bij de gemeente Zwolle, roept mensen op om gebruik te maken van Warm Thuis Zwolle. “Veel mensen denken dat ze niet in aanmerking komen. Ze tellen bijvoorbeeld hun zorgtoeslag op bij hun inkomen, maar dat hoeft niet. Probeer het gewoon!”

Grote Kleine Besparingen Show 

In het weekend van 28 en 29 oktober houdt Blauwvinger Energie, een coöperatie van een groep Zwollenaren die energie wil besparen en zoveel mogelijk lokaal op te wekken, de Grote Kleine Besparingen Show in verschillende Zwolse wijken. Op vrijdag 28 oktober is er van 20.00 tot 21.00 uur de gezellige online bespaarshow voor de leukste tips om energie te besparen en zijn er leuke prijzen te winnen, zoals infraroodpanelen, bankdekens en sloffen. Aanmelden via www.blauwvingerenergie.nl. Op zaterdag komt de Besparings Roadshow langs in verschillende buurten. De vrolijke karavaan deelt gratis energiebesparende maatregelen uit. Bezoekers kunnen warme prijzen winnen door mee te spelen met leuke spelletjes.


Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 5 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 5 uur geleden