Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Vrouwenhuis dankt bestaan aan bier

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Begin oktober werd na een langdurige restauratie het Vrouwenhuis van Aleida Greve aan de Melkmarkt 53 heropend. Tijdens dit feest werd ook een boekje over bier gepresenteerd met de titel Bier in Zwolle. De Gouden Kroon van Greve, geschreven door historicus Jan ten Hove en kunsthistoricus Saskia Zwiers, directrice van het Vrouwenhuis. Zonder bier had Stichting het Vrouwenhuis immers nooit bestaan.

Bier in Zwolle omvat de geschiedenis van het brouwen van bier in Zwolle vanaf de Middeleeuwen tot nu. Bier was vroeger voor iedereen de dagelijkse drank. Jong en oud, man en vrouw, rijk en arm dronken de hele dag door bier omdat het veilig te drinken was. Ook kinderen dronken dus bier, een dun bier met slechts een procent alcohol.

Met bier brouwen kon ook goed geld verdiend worden. Rond 1673 waren er maar liefst meer dan vijftien bierbrouwerijen in Zwolle. Bierbrouwerij De Gouden Kroon in de Voorstraat (nu nr. 34), waar de stichteres van het Vrouwenhuis werd geboren, produceerde het meest. Aleida Greve’s vader Geurt was een van de twee brouwers in Zwolle die ook witbier kon brouwen. Na de dood van ouders en oudste broer zetten de 21-jarige Aleida Greve en haar zusjes de brouwerij voort. De jonge onderneemster leverde ook een speciaal bier aan het stadsbestuur van Zwolle.

Enkele jaren na de verkoop van de onderneming konden de zusjes Greve het chique pand aan de Melkmarkt kopen. Aleida bestemde het grote huis na haar dood in 1742 tot een Oude Vrouwenhuis, een hofje voor bejaarde dames. Na het vertrek van de vrouwen in 1984 werd de begane grond een museum dat op afspraak voor groepen te bezoeken is.Bij het boekje werd in opdracht van Stichting het Vrouwenhuis door bierbrouwerij Mommeriete in Gramsbergen een blond bier gebrouwen dat Gezusters Greve-bier werd gedoopt. Bier en boekje samen zijn te koop in het Vrouwenhuis, het boekje ook in enkele boekhandels (www.vrouwenhuiszwolle.nl).

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 14 uur geleden
De beide clubmannen Fred van Dam (links) en Hans de Groot (beiden staand) hopen op veel nieuwe aanmeldingen.
Veelzijdige Toerclub Swolland is hard toe aan nieuw fietsbloed Sport 16 uur geleden