Afbeelding
Foto: Joost ter Bogt

Jermaine Lubbers zorgt voor nieuw sportpark in Stadshagen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Joost ter Bogt) 

ZWOLLE - Het heeft drie jaar geduurd, maar afgelopen zomer is het hem gelukt: Jermaine Lubbers heeft het voor elkaar gekregen om in Stadshagen een zogenoemd calisthenicspark te realiseren. Het is al de derde keer dat hij dit heeft gedaan, dit keer pal naast voetbalvereniging CSV’28. “Als je wilt hardlopen, trek je je schoenen aan en je kunt gaan. Het leuke aan calisthenics is dat het net zo laagdrempelig is”, vertelt hij.

Het park bestaat uit verschillende bouwwerken van stangen van staal. De stangen hangen op verschillende hoogtes en hebben verschillende vormen en maten. Een grote mat kunstgras, met daaronder een verende laag, vormt de ondergrond van het geheel.

Calisthenics is een vorm van krachttraining, waarbij je als sporter je hele lichaam kunt trainen door gebruik te maken van de stangen in zo’n park. Het is een mix tussen fitness en turnen, waarbij je herhalingsoefeningen doet om sterker te worden. 

De bewegingen lopen uiteen, maar misschien wel het meest bekend zijn zogenoemde ‘pull ups’. Daarbij trek je jezelf omhoog aan een stang en laat je je vervolgens weer zakken. Dat herhaal je.

Dat het park er na drie jaar eindelijk is, geeft een magisch gevoel, vertelt Lubbers op een zonnige middag in het park. Een bord met sponsoren en donateurs is net die ochtend nog de grond ingeslagen. Een aantal weken geleden zijn de laatste, grote werkzaamheden afgerond. 

Het realiseren van het park heeft ruim drie jaar geduurd, omdat het eerst de bedoeling was dat het op een stukje grond bij korfbalvereniging Sparta kwam, dicht bij de plaats waar het park uiteindelijk gekomen is. 

Maar omdat sportclub Overcoming Obstacles ook op die plek wilde, moest het park van Lubbers op een andere plaats komen. Daarnaast liep het proces vertraging op door corona.

5.000 euro zelf opgehaald

Het bouwen van het calisthenicspark heeft in totaal 35.000 euro gekost. Daarvan haalde Lubbers zelf 5.000 euro op door crowdfunding. De andere 30.000 euro ontving hij als subsidie van de gemeente. Bij het contact met de gemeente werd hij geholpen door SportService Zwolle, vertelt Lubbers. Die organisatie was enthousiast over zijn plannen.

“Dat kwam doordat individuele sporten in de buitenlucht steeds populairder worden, zoals bijvoorbeeld skaten en hardlopen. Calisthenics is ook zo’n sport, want het park is gratis voor iedereen toegankelijk. Daarom was SportService Zwolle er wel over te spreken en wilden ze me helpen, waar ik ze ontzettend dankbaar voor ben.”

Iedereen die dat wil mag gebruikmaken van het park. Het is mogelijk om er trainingen te volgen, maar je kunt ook helemaal op eigen houtje aan de slag gaan. Op een bord aan de zijkant van het park staan verschillende voorbeeldoefeningen en trainingsschema’s die je kunt uitvoeren. 

Ook is er een QR-code op aangebracht, die met de camera-app van je telefoon te scannen is. Als je dat doet, opent zich een webpagina met filmpjes waarop oefeningen worden voorgedaan. 

Jeu de boules en een pluktuin

Naast het park is nog een hoop ruimte over, waarvoor ook al plannen zijn bedacht, vertelt Lubbers. Dat is gebeurd in samenwerking met Stichting Hof van Welbevinden, Travers, CSV’28 en wijkbewoner Lilian Tan. De Stichting Hof van Welbevinden heeft als speerpunt om de positieve gezondheid van de wijkbewoners te bevorderen, zegt Lubbers.

In de toekomst is het de bedoeling dat naast het park onder meer een pluktuin en een jeu de boulesbaan worden aangelegd. Die wens is naar voren gekomen uit een Buurt-voor-Buurt Onderzoek.

Nu het park er is, zal Lubbers er in ieder geval vaak te vinden zijn. “Het leuke aan calisthenics is dat je nooit bent uitgeleerd. De mogelijkheden van je lichaam zijn oneindig”, besluit hij. 

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden