Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Rijkssteun voor onderwijskansen in Zwolse wijken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Dankzij financiële steun van het Rijk krijgen twee Zwolse projecten voor kansengelijkheid in het onderwijs een flinke impuls. Betere samenwerking en een breed aanbod moet kinderen met onderwijsachterstanden helpen hun talenten te ontplooien. Op die manier kunnen veel problemen in latere schoolcarrières en daarna worden voorkomen. Het gaat om een startend project in Aa-landen en uitbouw van lopende projecten in Diezerpoort en Holtenbroek.  

Wethouder Michiel van Willigen (Kansengelijkheid): “De steun van het ministerie van OCW zien we als erkenning voor de Zwolse inzet om te werken aan gelijke kansen voor onze kinderen. In totaal drie Zwolse wijken werken scholen, welzijn, sport en cultuur samen aan een zogenaamde ‘rijke schooldag’. Dat is onderwijs dat verder gaat dan alleen het leerprogramma. De hele sociale basis kan helpen en samenwerken aan talentontwikkeling van kinderen. Met het geld van het rijk kunnen we opschalen en samen met vergelijkbare projecten in het hele land onderzoeken hoe je deze aanpak het meest effectief maakt en het makkelijkst kunt invoeren.”  

Voorlopers

In de wijk Aa-landen is onder regie van Cadet een starterscoalitie gevormd met het Meander College, de Wieden, het Stroomdal, de Werkschuit, de Aquarel, Travers en de gemeente. Zij hebben de ambitie om samen een ‘rijke schooldag’ te realiseren. Het ministerie legt er 75.000 euro bij om het project van de grond te helpen komen. 

In Diezerpoort en Holtenbroek worden al aanvullende activiteiten bij school aangeboden, zoals sport, cultuur en kinderopvang. Dit voorloper-project krijgt 586.000 euro om werkzame factoren en mogelijkheden voor opschaling in kaart te brengen. OOZ werkt hiertoe in een coalitie met de Springplank, de Oosterenk, het Carillon, de Toonladder, Van der Capellen SG, Facet, Stadkamer, Travers, Sportservice Zwolle en de gemeente Zwolle. 

Hoge nood

De projecten passen binnen de Onderwijsagenda 2022 - 2026 van de gemeente en zijn een mooi voorbeeld van samenwerking tussen scholen en andere lokale partijen om met méér kans van slagen te werken aan gelijke kansen. “It takes a village to raise a child, luidt een bekend gezegde. Met deze projecten brengt Zwolle de village bij elkaar”, zegt wethouder Van Willigen. “Scholen bepalen zelf wat nodig is om te werken aan gelijke kansen voor alle kinderen. Bijvoorbeeld begeleiding bij huiswerk, sport of cultuur, samen met plaatselijke verenigingen en bibliotheken. We beginnen bij de scholen waar de nood het hoogst is.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 13 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 18 uur geleden