Afbeelding
Foto: stockfoto

‘Berover’ in park Eekhout loopt dwarslaesie op

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 20-jarige man die in Park Eekhout werd beroofd, keerde zich tegen een van zijn belagers. De jongste verdachte van die overval, inmiddels 18 jaar, liep hierbij een dwarslaesie op.

En zo stond het slachtoffer van een beroving op 2 december 2021 in het park Eekhout in Zwolle voor de rechter als verdachte van een poging doodslag. Hij had immers de 18-jarige verdachte Zwolse van de beroving met een mes in zijn rug geraakt. Voorafgaand aan de steekpartij werd Tyson van den H. door een zekere Daniëlle, met wie hij via Snapchat contact had, met zijn Playstation 5 naar Zwolle gelokt. Ze wilde de computer uitproberen om te zien of het iets voor haar broertje was. Toen hij aankwam op station Zwolle tegen kwart over zeven in de avond, appte ze hem om naar park Eekhout te komen. 

Daar trof hij twee jongens die hem om een vuurtje vroegen. Voor hij het doorhad, werd hij door een van hen in een houdgreep genomen en voelde hij ‘iets puntigs’ in zijn buik prikken. ‘’Hier met die Playstation’’, hoorde hij. Hij had erg lang voor de spelcomputer moeten sparen en toen de jongens er met de buit vandoor ging, riep hij ze na. Daarop keerde de jongste van de twee terug en reed op zijn fiets in op Tyson. ‘’Ik greep in mijn borstzakje op zoek naar mijn telefoon om een foto te maken ofzo’’, zei hij de rechters dinsdag. Maar hij vond een schilmes uit zijn koksopleiding en zwaaide ermee richting de jongen die op hem af kwam fietsen.

Hij wist niet dat hij de jongen had geraakt, maar wist toch in het park te ontkomen. Door de enige in- en uitgang die hij kende. ‘’Het was daar pikkedonker, ik ken het daar niet.’’ Onderweg belde hij de politie die lang moest zoeken naar het slachtoffer die in het donker op de grond lag. 

De uitkomst is ook voor Tyson een drama, zei zijn advocaat Jeroen Michels. De rechters vroegen zich af of Tyson niet weg had kunnen lopen. Hij zei van niet. De officier van justitie vond dat hij wat anders had moeten doen. ‘’Hij had niet met een scherp mes in zijn jas achter zijn overvallers aan moeten rennen.’’ Ze eiste 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke jeugddetentie van 4 maanden.

Volgens advocaat Michels mocht Tyson zich verdedigen. ‘’Je kunt ook vragen aan de jonge overvaller: waarom draai je je om? De buit was toch al binnen?’’ Juist die jonge verdachte bleek achter het Snapchat-account van de vermoedelijk fictieve ‘Daniëlle’ te zitten. Tyson’s handelswijze was ingegeven door angst. ‘’Het was koud, aardedonker en de jongen was onbekend daar.’’ De raadsman vroeg om ontslag van rechtsvervolging. De uitspraak van de rechters volgt op 20 december.

Gerard Meijeringh