Afbeelding
Foto: stockfoto

Celstraf geëist voor man die in Zwolle met doorgeladen pistool over straat ging

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 21-jarige Zwollenaar is in juli vorig jaar met een doorgeladen pistool aangehouden. De man wordt ook verdacht van een afpersing in zijn woonplaats.
Dat bleek donderdag op de strafzaak tegen de 21-jarige Dinho K.

De vondst van het wapen was een toevallige. De man reed op 20 juli met zijn snorfiets in Zwolle een weg in die was afgesloten. Bij een controle daar had hij geen identiteitsbewijs bij zich. Toen de politie in zijn tasje wilde kijken, rende hij weg. Bij zijn aanhouding gaf hij vervolgens aan dat er een pistool in de tas zat. In zijn woning werd later munitie en een ploertendoder gevonden. Wat moest hij met dat wapen, vroeg de voorzitter. ‘’Dat was voor mijn eigen veiligheid. Ik ben in Zwolle door een volwassen man met een kapmes achtervolgd’’, antwoordde hij.

Het dragen van een pistool op straat is één ding, maar dat het wapen ook doorgeladen was, daar tilt het Openbaar Ministerie zwaar aan. De officier legde een verband met liquidaties die de laatste jaren op straat zijn uitgevoerd. ‘’Op klaarlichte dag zijn mensen neergeschoten. Die feiten beginnen met mensen die besluiten doorgeladen wapens te dragen.’’

K. stond ook terecht voor een vermeende afpersing. Hij deed uit de doeken hoe hij zelf besloot iemand via Marktplaats op te lichten door een nep-advertentie voor een iPhone te plaatsen. De koper betaalde 350 euro en dat geld werd overgemaakt op de rekening van iemand die K. had benaderd. Die persoon, het latere slachtoffer van de afpersing, zei dat hij reageerde op een advertentie op Snapchat om ‘snel geld te verdienen’. Op 2 januari 2020 moest hij, onder dwang van K., in diverse supermarkten geld pinnen. Meer dan 100 euro lukte die dag niet. Daarna werd hij, naar eigen zeggen, dagenlang telefonisch bedreigd om op de proppen te komen met het restant.

Een 20-jarige man uit Hasselt is voor die dreigementen eind 2020 al veroordeeld. Wat had K. daarmee te maken? Niet veel, zei hij. Zijn broertje merkte dat hij boos was over het gemiste geld en schakelde een vriend in. De officier van justitie achtte bewezen dat Dinho de man dwong geld af te geven. Ze eiste voor de beide feiten 7 maanden cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, en een taakstraf van 180 uur. 

Advocaat Sander Kriekaard noemde de verklaringen van het slachtoffer, die zelf ook een centje wilde verdienen met de oplichting via Marktplaats, weinig geloofwaardig. Een celstraf zou averechts werken voor zijn cliënt die sindsdien zijn leven gebeterd heeft. ‘’Als ik gevangenisstraf krijg heb ik al wel opvang geregeld voor mijn kind’’, zei K.

De rechtbank doet op 17 september uitspraak.

Gerard Meijeringh