Afbeelding
Foto: stockfoto

Tieners overvallen pizzeria, opnieuw celstraf geëist

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Hij was nog maar net 18 toen hij uit paniek besloot een pizzeria in Holtenbroek te overvallen. Tegen de jongeman is donderdag jeugddetentie geëist. ‘’Ik had er niet echt over nagedacht.’’

Hij was door zijn vader op straat gezet, zo bleek uit het strafdossier. Net toen de 18-jarige Mohammad A.J. stress had, omdat hij een schuld van 300 euro had. En de verzekeraar drong aan op betaling. “Ik zag geen andere uitweg’’, zei Mohammad tegen de rechters donderdag. Hij kwam op het idee van de overval na het bekijken van vele filmpjes op Youtube. En daar zag hij dat overvallers altijd ‘iets’ meenamen. “Dus nam ik een mes mee.” Hij wist een toen 19-jarige maat te overreden mee te gaan. Hij nam een klauwhamer mee.

En zo drong de tengere 18-jarige met zijn goede vriend op de avond van 23 februari de Domino’s binnen aan de Bachlaan. De twee medewerkers waren aan het opruimen, hun werkdag zat er bijna op. Gemaskerd drongen de twee jongemannen de werkvloer op. De medewerker die aan het afwassen was, werd op zijn knieën gedwongen. De jeugdige overvallers gingen er met een buit van iets meer dan 300 euro vandoor, maar het duo werd al vrij snel opgepakt.

“Het was mijn plan’’, zei A.J. de rechters. Zijn maat wilde eerst niet mee. Die vriend van hem kreeg in juni al 20 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Iets dat A.J. ook vreest. “Ik hoor eerlijk gezegd niet thuis in de cel. Ik heb hier vreselijk veel spijt van’’, zei hij tegen de rechters. Inmiddels is de overval een halfjaar terug en heeft hij zijn leven beter op de rit en werkt, zes dagen in de week, toevallig in de fastfood-sector. “De verdachte hield geen rekening met de gevoelens van de slachtoffers. Het ging hem alleen om het geld’’, zei de officier van justitie. Anders dan bij zijn maat past het Openbaar Ministerie bij A.J. wel het jeugdstrafrecht toe. En dat maakt dat de eis aanzienlijk lager ligt. Tegen de jonge verdachte is 8 maanden jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist. Onderdeel van de voorwaarden is dat hij in behandeling gaat.

De advocaat van A.J. bracht er tegenin dat zijn cliënt geen geweld heeft gebruikt. Het vonnis volgt op 15 september.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen gisteren
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16