Afbeelding
Foto: Annelies Kalisvaart

Warme huiskamer in wijk Dieze-Oost voor alle Zwollenaren

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - In de huidige tijd waarin steeds meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen wil het Leger des Heils een warme plek aanbieden voor iedereen die in verband met de kosten de kachel onvoldoende kunnen opstoken. Via ‘warme kamers’ wil het Leger des Heils deze mensen een warme deken aanbieden. Vanuit heel Zwolle komen mensen naar de huiskamer in Dieze-Oost om in de warme en gezellige kamer te genieten van een kopje koffie en een praatje. Breiwerk, een krantje of een laptop worden meegenomen. 

(door Annelies Kalisvaart)

“Iedereen die komt wordt gezien en er wordt even een praatje mee gemaakt, aldus Susan Pul, coördinator van de huiskamer in Zwolle. “Mensen komen overal vandaan en vinden hier elkaar. Het is een sociale ontmoetingsplek waar het veilig voelt en waar je jezelf mag zijn. Er hoeft hier niets.”

Vrijwilligers hebben een belangrijke rol in het geheel, zij zorgen voor de sfeer en een hartelijke ontvangst. De kamer is op werkdagen geopend van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdag ook van 12.00 tot 15.00 uur. 

Op donderdagmiddag zijn er vrijwilligers die koken en zorgen voor een lekkere maaltijd. Deze donderdag hangt een heerlijke geur van warm eten, er wordt gezellig gekletst aan de tafel en er is een gezamenlijk moment. 

De maaltijd moet helaas wel betaald worden door de bezoekers. Er zijn onvoldoende sponsoren om de maaltijden te financieren. Er zijn wel een aantal losse giften geweest die zorgen dat de prijs gedrukt kan worden en ook de Jumbo Aa-landen heeft een bijdrage geleverd.

Het gebouw aan de Geert Grootestraat bevat behalve de huiskamer ook een kledingwinkel en een scoutingclub. Het korps van het Leger des Heils heeft er zijn zondagse bijeenkomsten. 

Pul vertelt: “Eens per week gaan we erop uit met de koffiefiets om koffie rond te brengen door de hele stad. Belangrijk is dat mensen het gevoel hebben dat je er mag zijn, dit gebeurt niet alleen met woorden maar ook met daden.”

“Met de Kerst is er buiten altijd op het plein een laagdrempelige dienst en aansluitend een sfeervol kerstfeest buiten op het plein, aldus Christiaan van Nieuwenhuijzen, korpsofficier. “Er is soep en er zijn lekkere hapjes. Er draait een draaiorgel, er is muziek en voor de kinderen is er een speurtocht in de wijk. Met elkaar maken we er een mooi samenzijn van.” Dit jaar zijn met Kerst ook chauffeurs op de parkeerplaatsen bezocht en verrast met een kleine attentie.

Op 1 januari stond de dienst in het teken van nieuwjaarswensen. Op 2 januari werd er buiten op het plein een toast worden uitgebracht met een oliebol en sapje. Alcohol wordt niet geschonken bij het Leger des Heils. 

“Dit heeft heel erg te maken de traditie waar we vandaan komen, aldus Nieuwenhuijzen. “In Engeland waar het Leger des Heils is ontstaan, ging het loon op aan alcohol. We willen naast de mensen staan en drinken ook geen alcohol. Dit is al sinds de oprichting zo.” 

Afgelopen jaar hebben een aantal mensen een stukje tuin rondom het gebouw in bruikleen gekregen. Hier mogen ze zelf zaaien en oogsten. Voor het leger des Heils is de tuin te groot om te onderhouden, maar voor mensen die er belangstelling voor hebben is het mogelijk om hier een stukje grond te bewerken. 

Van Nieuwenhuijzen besluit, ”We willen er echt voor de mensen zijn. Niet alleen met kerst, maar het hele jaar door zijn mensen welkom en worden ze gezien.”

Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42