Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Peter de Jong beloond met Gouden Snavel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Tijdens de Buitengewone Hofvergadering van de Eileuvers in Odeon wachtte Peter de Jong donderdagavond een aangename verrassing. De maker van Rondje Swolle in weekblad De Swollenaer mocht de ‘Gouden Snavel’ in ontvangst nemen voor zijn verdiensten voor het Sassendonkse carnaval, de stad Zwolle alsmede daarbuiten. Postuum is deze bijzondere onderscheiding ook toegekend aan Gerrit van der Kooy en Jan Boertien. In de 66-jarige historie van de Zwolse carnavalsvereniging werd deze onderscheiding slechts vier keer eerder uitgereikt.

Op 15 april 2002 startte weekblad De Swollenaer met de horecapagina Rondje Swolle. Peter de Jong vormde een drie-eenheid met Gerrit van der Kooy en Jan Boertien (‘de drie van Zwolle’). Peter de Jong als journalist, Gerrit van der Kooy met zijn column Papje en Jan Boertien als fotograaf. Rondje Swolle werd vanaf het begin veel gelezen en besteedde ook veel aandacht aan het carnaval. Na het overlijden van Jan Boertien en Gerrit van der Kooy is Peter de Jong alleen overgebleven en heeft hij hun werk voortgezet.

Eerder werd de prijs uitgereikt aan Jacco Vonhof (2019), Frits Bolkestein (1986), Johan Cruijff (1982) en Max van Praag (1979). Zodoende is Peter de Jong in een mooi rijtje gekomen. “Dat geeft deze prijs nog meer waarde”, aldus Peter de Jong. Hij was donderdagavond compleet verrast. “Ik wist echt van niks. Ik was vereerd dat ik bij deze vergadering aanwezig mocht zijn. Nu kom ik straks met deze prijs thuis.” Postuum hebben ook Gerrit van der Kooy en Jan Boertien de prijs gekregen. Dat maakte het voor Peter de Jong extra speciaal. Hij vroeg om een applaus voor beide heren. Daar werd enthousiast gehoor aan gegeven. Er klonk een klaterend applaus in de bovenzaal van Odeon. Dat zorgde voor emoties bij Peter de Jong.
Hij was enorm blij met de prijs. “Dit is het hoogtepunt in het leven van Rondje Swolle. Dat je binnen je eigen stad zo’n onderscheiding krijgt. Iets mooiers is er niet. We zijn hier twintig jaar geleden mee begonnen. Ik doe nog steeds hetzelfde kunstje en met evenveel plezier. Ik heb alleen geen feedback meer met Gerrit en Jan. Dat mis ik wel.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 11 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 12 uur geleden