Jeanette, Marinus, Julien en Cor-Jan hebben nog een paar tips voor Sassendonk. “Ga ’t gewoon een keer doen’, ‘geniet van de voorpret’ en ‘wees er snel bij, het wordt een uniek feest na corona’.
Jeanette, Marinus, Julien en Cor-Jan hebben nog een paar tips voor Sassendonk. “Ga ’t gewoon een keer doen’, ‘geniet van de voorpret’ en ‘wees er snel bij, het wordt een uniek feest na corona’. Foto: Pedro Sluiter

Een parodie op het leven waarbij iedereen gelijk is

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Peter de Jong)
De oudste Zwolse carnavalsvereniging, de Eileuvers, en de op twee na oudste, de Deurzakkers, vieren een jubileum. Een feest dat wordt omlijst met diverse evenementen waaronder een grootse feestavond met toppers van artiesten. Voor het zover is komt vrijdag aanstaande, de elfde van de elfde, eerst de nieuwe Stadsprins uit het Eileuversnest terwijl bij Bloopers om exact elf-over-half-elf de Deurzakkers hun nieuwe prins (m/v) presenteren. De stad is hiermee twee nieuwe hoogheden rijker. Belangrijk want carnaval is immaterieel erfgoed en daar horen de Snollebollekes gewoon bij.

Zondagochtend 11.00 uur 

Paris s’éveille, Zwolle ontwaakt ook, winkels openen hun deuren, publiek trekt naar het centrum van de stad. Dat geldt eveneens voor stadscafé Blij waar ik aan tafel zit met Jeanette Brouwer van Doorn (secretaris/vice voorzitter/hoofd feestcommissie Deurzakkers), Marinus Roijakkers (voorzitter Deurzakkers), Julien Lensen (voorzitter Sassendonkse zittingavond) en Cor-Jan Bruggeman (voorzitter Eileuvers). Carnavalsvereniging (CV) De Deurzakkers viert binnenkort hun 55e verjaardag, CV De Eileuvers heeft elf jaar meer historie. Rondje Swolle sluit graag aan bij het zottengetal elf en heeft voor de dame en heren elf vragen in petto.

1.Even voorstellen graag

De foto spreekt boekdelen met op bijgaande foto van links naar rechts: Jeanette, Cor-Jan, Julien en Marinus.

2.Carnaval is traditie

Welke traditie is binnen jullie vereniging gebleven, wat is veranderd? Deurzakkers: ”Wij hebben een rijke en ook actieve historie waarbinnen de abdicatie met iets ludieks gebleven is. Ook binnen onze vereniging is er uitvoerig gediscussieerd over de rol van de dames binnen onze club. Ook zij kunnen hoogheid van onze vereniging worden. Die visie heeft zeker geleid tot groei van het aantal leden. Het zogeheten ‘kleintje carnaval’ bestaat niet meer. De agenda is al behoorlijk gevuld.”

3. Hoe staat het met de tradities van De Eileuvers?

”Een traditie is de jaarlijkse zittingsavond maar de abdicatie is aangepast; niet meer lange dankbetuigingen van de Stadsprins. Dat gaf te veel tijd. Binnen onze vereniging vervullen de dames al lange tijd diverse functies. Hoogheid? Nee, dat niet. Dat is een traditie die niet zomaar gewijzigd kan worden. Wel willen wij het aloude ‘hoedje van papier’ terugbrengen. Ook de gala-avond willen wij met meer jeu als een echt gala laten stralen.”

4.Het jubileumfeest bij de Deurzakkers 

”Op zaterdag 26 november 2022 begint dat feest met een receptie in ons clubhuis bij SVI, waar wij als zelfstandige vereniging draaien onder de vleugels van de voetbalclub. De feestavond zelf begint om 20.00 uur en wordt opgevrolijkt met meerdere artiesten, de Deurbloazers en DJ Spotverdorie. Het belooft een geweldige show te worden die je niet mag missen.”

5.Hoe ziet jullie 66e verjaardag eruit? 

De Eileuvers hebben voor hun feest samenwerking gezocht en gevonden met Rob Zuidema van theater de Spiegel. Op 4 februari 2023 is het hele theater afgehuurd. “Ons jubileumfeest duurt daar de hele dag en in alle locaties van het theater organiseren wij wel iets. Zo krijgt de jeugd de bovenverdieping, terwijl wij voor onze senioren – dit seizoen geen aparte seniorenavond – Koperen Kees hebben gereserveerd. Optredende artiesten blijft nog een verrassing, maar Ronnie Ruysdael komt zeker. Het samenwerken met dit Zwolse theater kwam snel tot stand. Immers, carnaval is cultuur en cultuur hoort in het theater. Dat is ook het gedachtegoed van Zuidema, naast het feit dat carnaval ook als immaterieel erfgoed beschouwd mag worden.”

6.Carnaval is meer dan plezier; het verbindt! Jeanette heeft vooral verbinding met het geloof. “Het is voor mij een innerlijke beleving die natuurlijk verder gaat dan het plezier van drank. De verbinding merk je ook aan de momenten buiten het carnaval. Zoals onze familiedag en een mooie feestavond. Doel van dit alles is gezelligheid.”De Eileuvers zien eenzelfde verbinding tussen familie en vrienden ook. “Onze vereniging maakt vrienden, ook privé. Wij zien carnaval als een parodie op het leven waarbij iedereen gelijk is.”

7.Sassendonk is boven de rivieren ‘the place to be’! 

Beide verenigingen zijn het hierover dik met elkaar eens. “Eens is Sassendonk omschreven als ‘de parel op de kroon van carnaval’. Hoe mooi wil je het dan hebben?” aldus Cor-Jan van De Eileuvers. Marinus van De Deurzakkers, geboren en getogen in het Brabantse, zegt dat er verschillen in beleving zijn tussen het carnaval in het zuiden en Sassendonk. “Het leuke in Sassendonk is anders dan in Brabant”, zegt hij. Maar leuk is leuk, Marinus. “Absoluut, hoewel er soms nog vragen zijn van toehoorders die wij moeten uitleggen dat Sassendonk een geweldig feest is. Zij wisten dat niet.”

8.Dansmariekes kan dat nog wel met ‘metoo’ in jullie achterhoofd? 

De reactie is unaniem, van grensoverschrijdend gedrag is nooit sprake geweest. “Die meisjes trainen keihard voor hun show. Met goede begeleiding, respect en een veilige omgeving horen deze meisjes bij de show.”

9.Binnen vijf jaar heeft Sassendonk een vrouwelijke Stadsprins! 

Cor-Jan geeft deze stelling graag als eerste aan De Deurzakkers om te reageren. “Ja, dit jaar al”, zegt Marinus. Cor-Jan pareert en zegt: “was mooi geweest als in ons jubileumjaar een vrouwelijke hoogheid uit het nest zou komen. Mits er een geschikte kandidaat gevonden wordt, verwacht ik binnen vijf jaar die vrouwelijke hoogheid.”

10.De jeugd is een belangrijke schakel binnen het carnaval! 

Beide verenigingen refereren aan het GCO (Gezamenlijk Carnavals Overleg) van waaruit er extra aandacht voor jongeren via diverse looplijnen is. “Niet alleen rond en met carnaval, maar het hele jaar door de jeugd erbij betrekken. Corona is de afgelopen jaren een boosdoener en spelbreker geweest. Neem jongeren bijvoorbeeld mee tijdens de bouw van een praalwagen”, aldus De Eileuvers. Samenwerking met de HESZ (Horeca Evenementen Stichting Zwolle) en scholen is volgens De Deurzakkers een goed middel.

11.Tot slot, jullie mooiste carnavalslied…..! 

Allen noemen het lied ‘ik ben een Zwollenaar’ en voor Jeanette is dit lied tijdens het hijsen van het Eileuvernest een moment van kippenvel. Marinus heeft veel met traditionele liedjes en noemt het ‘Bloemetjesgordijn’ als favoriet. Voor Cor-Jan is een lied met humor en knipoog typisch carnaval. “Ons moeder zei nog, doe dat nou niet” is niet een quote uit zijn jaren thuis, maar het lied waar hij mooie herinneringen aan beleeft. ‘Snollebollekes’ is voor Julien een lijfthema tijdens carnaval. Waarvan akte, over en sluiten!

www.eileuvers.nl / cvdedeurzakkers.nu (binnenkort vernieuwd online, wel op facebook)

Afbeelding

Gerard Meijeringh