Oosterenk.
Oosterenk. Foto: Pedro Sluiter

175 extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen op Oosterenk

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle gaat een vierde opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne op Oosterenk inrichten. Er komt in kantoorpand Rembrandt aan de Dr. van Deenweg 50 plek voor 175 mensen. In eerste instantie is dat voor een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging. Als het nodig is, gezien de wettelijke opdracht, dan wil de gemeente hier eventueel ook ruimte bieden aan statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). Voor omwonenden wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd. 

Door de voortdurende oorlog in Oekraïne verwacht het Rijk dit jaar landelijk meer opvangplekken nodig te hebben voor Oekraïense vluchtelingen. Voor de elf gemeenten in de Veiligheidsregio IJsselland betekent dit dat er voor 1 juli van dit jaar 700 nieuwe plekken bij moeten komen. De gemeente Zwolle gaat daarom de extra opvanglocatie op Oosterenk inrichten. 

Op Oosterenk verblijven nu al 556 Oekraïense vluchtelingen. Vorig jaar is er een Oekraïense school ingericht waar onderwijs wordt gegeven aan 130 kinderen, variërend van peuteropvang tot voortgezet onderwijs. Ook heeft de gemeente in het najaar een zorgpost geopend. Deze is vorige week officieel geopend.

Op dit moment zijn er in Zwolle drie locaties waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Het gaat om plekken in het noodgebouw van Berkumstede van zorgorganisatie Driezorg en in de Hoofdhofkerk in Berkum, in een deel van het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat en in drie kantoorgebouwen op Oosterenk (Ruysdael, Kantoorvilla en Vermeer). 

Naast deze locaties zijn er in Zwolle ook vluchtelingen ondergebracht bij gastgezinnen. Zwolle gaat met deze vierde locatie ruim 950 Oekraïense vluchtelingen opvangen: ongeveer 140 in gastgezinnen en zo’n 810 Oekraïners in de gemeentelijke opvang. Met de uitbreiding van 175 extra plekken voldoet Zwolle aan de nieuwe taakstelling van het Rijk. 

De uitbreiding van de opvanglocatie voor Oekraïners vraagt om extra aandacht voor de leefbaarheid in en rond de opvanglocaties. Daarvoor is eerder een begeleidingscommissie ingesteld, waarin bewoners en ondernemers uit de omgeving met elkaar overleggen. Zij zijn over het besluit van deze vierde locatie geïnformeerd en uitgenodigd om als commissie hierover bijeen te komen. Omwonenden ontvangen deze week een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst.

Meer informatie en een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen is te vinden op www.zwolle.nl/Oekraïne.

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 9 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 11 uur geleden