Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Lara Jansen, Bisan Aldasooqi en Silke Venema Zwolse voorleeskampioenen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Lara Jansen van CBS Het Mozaïek, Bisan Aldasooqi van OBS De Springplank en Silke Venema van CBS Talentum zijn de voorleeskampioenen van Zwolle. Ze hebben zich tijdens de lokale voorleeswedstrijd in Zwolle geplaatst voor de regionale ronde, die plaatsvindt op 29 februari in Stadkamer. 

Op 25 januari en 1 februari namen in totaal 37 voorleeskampioenen het tegen elkaar op in de lokale ronde van Zwolle van de Nationale Voorleeswedstrijd. In drie verschillende rondes hebben de kampioenen tegen elkaar gestreden waarna in iedere ronde een winnaar is aangewezen.

Tijdens de wedstrijd in Stadkamer lazen de winnaars voor uit De Tovervinger (Roald Dahl), Het Werkstuk (Simon van der Geest) en Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl). De jury bestond uit Evelyn Evertsen (medewerker boekhandel Westerhof), Willeke de Boer (theatermaker van onder andere de Voorleesvoorstelling), Margriet Leest (Raadslid GroenLinks), Selma Hoekstra (Raadslid PvdA) en Obertha IJntema en Kirsty Klomp (Jeugdspecialisten van Stadkamer). Zij beoordeelden in wisselende samenstellingen de voorlezers. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. 

Lara Jansen van CBS Het Mozaïek, Bisan Aldasooqi van OBS De Springplank en Silke Venema van CBS Talentum kunnen zich gaan opmaken voor de volgende ronde. Dat is de regionale ronde, waarin ze zich kunnen plaatsen voor de provinciale ronde. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt afgesloten met de landelijke finale, waarin wordt gestreden om de titel Nationale Voorleeskampioen van 2022-2023.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren. 

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 14 uur geleden