Voor de veiling is de organisatie ook op zoek naar inbreng van andere kunstobjecten.
Voor de veiling is de organisatie ook op zoek naar inbreng van andere kunstobjecten. Foto: Aangeleverd

Grote Veiling in Museum ANNO voor Noodhulp in Oekraïne

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Museum Anno wordt op vrijdag 18 maart een veiling gehouden om geld in te zamelen voor noodhulp in Oekraïne via vier gemaakte ‘Nieuwe Monumenten. Het is een initiatief Studenten van ArtEZ Zwolle in samenwerking met stichting MYzwolle, leerlingen van de Oekraïense School en Oekraïense vluchtelingen. 

Vrijdag 24 februari was het precies een jaar geleden dat Rusland de invasie inzette in Oekraïne na acht jaren oorlog. Dit was het moment van terugkijken en reflectie, maar ook van vooruitkijken en een moment om te markeren. Studenten van ArtEZ Zwolle hebben in samenwerking met stichting MYzwolle, leerlingen van de Oekraïense School en Oekraïense vluchtelingen vier Nieuwe Monumenten gemaakt om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor humanitaire hulp aan Oekraïne. Deze ‘Nieuwe Monumenten’ zijn sinds vrijdag 24 februari te zien in een expositie in Museum ANNO en worden samen met andere kunstobjecten op vrijdag 18 maart geveild in het museum.

De aanleiding van deze samenwerking vormt de Nederlandse les die wordt gegeven door Stichting MYzwolle aan mensen uit Oekraïne in het Sophiagebouw van ArtEZ. De studenten werkten samen met de cursisten aan dit project. 

In heel Oekraïne worden momenteel monumenten in veiligheid gebracht. Cultureel erfgoed wordt met zakken zand beschermd. Andere monumenten komen in een ander daglicht te staan; verschillende sovjetmonumenten zijn inmiddels neergehaald of uit het straatbeeld verdwenen. Deze thematiek vormde de context voor het maken van deze vier ‘Nieuwe Monumenten’ om 24 februari 2023 te markeren. De Monumenten staan in het teken van slaap, hoop, samenzijn en thuis.

De Nieuwe Monumenten zijn tot en met 18 maart te zien in Museum ANNO en worden door MYzwolle geveild – door oud veilingmeester Cees Lubbers – voor noodhulp aan Oekraïne. Deze noodhulp bestaat uit het sturen van goederen maar ook uit het evacueren van mensen in nood. 

Tot en met 18 maart kan er ter plekke in het museum worden gedoneerd. Op die dag eindigt de tentoonstelling met een grote veiling voor Oekraïne en haar inwoners in verschrikkelijke omstandigheden. 

Voor deze veiling is de organisatie ook op zoek naar inbreng van andere kunstobjecten. Heb jij een bijzonder werk of object en wil je deze beschikbaar stellen voor de veiling? Dan kun je hiervoor contact opnemen met stichting MYzwolle via nieuwe-monumenten@myzwolle.nl Of kijk op myzwolle.nl

De organisatie nodigt alle ondernemers en inwoners van Zwolle uit om zaterdag 18 maart naar de veiling in Museum ANNO te komen. De deuren gaan open om 19:00 uur en het programma start om 19:30. Naast de veiling is er een programma met muziek en zijn er sprekers. Hierover wordt later meer bekendgemaakt.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54