Leonie Hercules en Arjan Biel met kinderen van de Oekraïense School Zwolle.
Leonie Hercules en Arjan Biel met kinderen van de Oekraïense School Zwolle. Foto: Gerard Meijeringh

MYzwolle helpt Oekraïne door de barre winter

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - In Oekraïne is het winter en dat is een verontrustend vooruitzicht in oorlogstijd. Daarom kwam MYzwolle in actie. En met succes. Wat in Zwolle drie weken begon als de lokale Slaapaktie is uitgegroeid tot een succesvolle campagne die landelijk is omarmd.

Rockanje, Nijmegen, Hoogeveen en Groningen. De hulp komt allang niet meer alleen uit Zwolle. En de goederen voor Oekraïne stapelen zich op. “In drie weken tikken we de 100 kub aan”, vertelt Arjan Biel, die af en toe zijn emoties niet helemaal de baas is. 

Gevaarlijke missie

Maya Muraviova, de bonusdochter van de vrouw van Arjan Biel, is een jonge Oekraïense vrouw, die door de linies heen in een kogelvrij vest bussen vol spullen brengt naar Oekraïne en op de terugweg mensen evacueert. Een terugkerende gevaarlijke missie die al maanden duurt. De beelden die zij dikwijls naar Biel stuurt zijn schokkend. Kapot geschoten huizen, lijken op straat. Geen verwarming en elektriciteit en mensen die leven op straat. 

Stadsbussen en taxibusjes

Biel is bestuurder van stichting MYzwolle, die nauw samenwerkt met Single Goal, de stichting van Maya Muraviova. Alles is tot in de puntje op elkaar afgestemd. Uit Zwolle kwamen vier taxibusjes en twee stadsbussen. Daarmee worden de goederen van Zwolle naar Oekraïne vervoerd en vervolgens wacht steeds maar weer de gevaarlijke tocht naar de getroffen gebieden. Er is een poule van vijftien chauffeurs.

-10

Met de winter in aantocht is de situatie voor veel Oekraïners ronduit dramatisch. Alle reden voor MYzwolle om in samenwerking met Maya Muraviova  een actie op touw te zetten. Biel: “Het is daar verschrikkelijk koud. Hoe verder je Oost-Europa ingaat, hoe kouder het wordt. Het gaat richting de -10 en het is nat en vochtig.” Het was tijd voor actie. De Slaapzakaktie was geboren onder het motto ‘breng de warmte naar Oekraïne’. Maar het gaat echt niet alleen om slaapzakken. “Dekens, winterkleding, schoenen, snowboots, winterjassen, mutsen en handschoenen. Maar ook batterijen, dekbedden, hygiënespullen, paracetamol en powerbanks”, somt Biel op.

Nood is hoog

MYzwolle wordt gesteund door particulieren, kerken en bedrijven met giften en goederen. Van geld worden aggregaten gekocht, die ze momenteel heel goed kunnen gebruiken in Oekraïne. En uiteraard diesel en andere dingen die nodig zijn voor de voertuigen, zoals olie, oliefilters en banden, hoewel ze dit soort artikelen ook vaak krijgen. De nood is hoog in Oekraïne. “Daarom zouden we er graag nog twee taxibusjes bij willen hebben. En aggregaten”, aldus Biel.

Winterjassen

Inmiddels wordt de steun voor de actie groter en groter. Ook het IJsbeeldenfestival in Zwolle, dat begint op 17 december en duurt tot en met 5 maart volgend jaar, heeft zich bij het initiatief aangesloten, in samenwerking met Stichting Humane en MYzwolle. Het doel is om tijdens het IJsbeeldenfestival zoveel mogelijk winterjassen in te zamelen. Bezoekers worden opgeroepen om winterjassen mee te nemen of hun eigen winterjas na afloop achter te laten bij het IJsbeeldenfestival.

Oekraïense School

Ook kinderen van de Oekraïense School Zwolle helpen mee. Zij hebben tien Zwolse scholen bezocht en hun verhaal verteld over de situatie in Oekraïne. “Dat waren heel waardevolle gesprekken. Zo is het meer gaan leven bij de kinderen op de Zwolse scholen en het is ook goed voor de integratie met de Nederlandse kinderen en scholen”, aldus schoolleider Leonie Hercules van de Oekraïense School Zwolle, waar 180 kinderen tussen de 2 tot en met 18 jaar les krijgen. 

Inzamelpunten

De Slaapzakaktie is een groot succes, maar de opbrengst kan nooit genoeg zijn. De nood is zo hoog in Oekraïne. Mensen die spullen willen brengen, kunnen dat doen bij verschillende inzamelpunten. Dat kan op 10 december (13.00 tot 15.00 uur), 14 december (14.30 tot 16.30 uur) en op 17 december (13.00 tot 15.00 uur) bij de Oekraïense School Zwolle aan de Dokter van Deenweg 2. Op 23 december (8,00 tot 10.30 uur) kan dat bij Thorbecke aan de Dokter van Heesweg 1 en op zaterdag bij Distributiecentrum My Zwolle (9.00 tot 12.00 uur) aan de Floresstraat 22.

Meer over het werk van Maya Muraviova en My Zwolle:

Beelden van Maya komen via WeTransfer » https://we.tl/t-QsNA8lCel0
Video MYzwolle:https://youtu.be/vXWt1xwI6uI
MYzwolle: https://www.myzwolle.nl/https://www.instagram.com/myzwolle/ » DEZE IS ALTIJD ACTUEELhttps://www.facebook.com/myzwolle/
SingleGoal:https://singlegoal.org/https://www.instagram.com/singlegoal_org/


Gerard Meijeringh