Vrijwilligster Cary maakt de kamer in orde voor nieuwe ouders.
Vrijwilligster Cary maakt de kamer in orde voor nieuwe ouders. Foto: Aangeleverd

Feestelijk nieuws: Het Ronald McDonald Huis bestaat 4 april 20 jaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Over circa vier weken bestaat het Ronald McDonald Huis aan de Dokter Hengeveldweg 5 twintig jaar. Inmiddels hebben meer dan vijfduizend gezinnen gebruikgemaakt van het Ronald McDonald Huis. Samen met alle vrijwilligers wordt hier deze dag bij stilgestaan.

(door Ingrid Oosten)

“De vrijwilligers zijn het hart van onze organisatie, daarom zullen zij op die dag centraal staan,” aldus Lianne Booijink, de manager van het huis. “Zonder hun hulp kan het huis immers niet bestaan. Zij zijn de grootste pilaar.”

In het huis zijn acht kamers (binnenkort 9), waar ouders kunnen verblijven, terwijl hun kind in het ziekenhuis vecht voor zijn/haar leven. Dankzij het huis kunnen ouders dichtbij hun kind zijn; op elk moment van de dag. 

De meeste ouders hebben een kind op de NICU, de intensive care voor vroeggeboren baby’s. Ouders komen de meeste keren geheel onverwacht in het ziekenhuis en in het huis terecht.

Het huis beschikt over een grote keuken, een royale woonkamer en een waskamer. De slaapkamers zijn vorig jaar flink gerenoveerd, er zijn meer stopcontacten bijgekomen, een beter lichtplan, een frisse kleur en nieuw meubilair.

En dat allemaal zonder overheidssubsidie, maar met hulp van donateurs en sponsors. Het is hartverwarmend om te zien hoe het bedrijfsleven helpt. Dat kinderen hun spaarpot komen brengen of zelfgemaakte sleutelhangers maken. Of dat mensen oliebollen bakken of andere acties opzetten. 

En dit jaar staat er nog een iets extra speciaals op de agenda. Op 24 en 25 juni is de start en finish van het landelijke Ronald McDonald Kinderfonds evenement Homerun, Homeride en Homewalk in Zwolle.

Melanie van Riel, communicatie adviseur, vult aan: “De ouders die hier tijdelijk wonen, zitten allemaal in een emotionele achtbaan, ze kunnen niet uit de situatie en juist dan is het belangrijk dat je er als team voor hen kan zijn. Dit lukt alleen als het team goed functioneert.”

Als beide vrouwen de vrijwilligers omschrijven, dan komen ze al snel bij de woorden ‘zorgzaam’ en ‘hart van goud’. “Je ontmoet de gezinnen op hun kwetsbaarste moment, dan is het fijn dat er mensen om je heen klaar staan, die er voor je zijn en waar je jouw verhaal aan kwijt kunt. Maar soms zijn de vrijwilligers juist onzichtbaar. Druk met het reilen en zeilen van het huis, maar altijd aanwezig. Ook dat is fijn. Het team zorgt voor het thuisgevoel en dat is goud waard.”

Inmiddels zorgen 110 vrijwilligers dat er 24 uur per dag iemand is. Het Ronald McDonald Huis is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. 

“Als ouder wil je hier niet zitten, want je wilt je kind niet ziek zien, je wilt naar huis, maar als je dan toch een kind in het ziekenhuis hebt, dan is het Ronald McDonald Huis de fijnste plek die er is. De andere ouders begrijpen je, je hoeft niets uit te leggen. Ook de vrijwilligers staan altijd voor je klaar met je vragen of een luisterend oor. Het Ronald McDonald Huis is dan ook onmisbaar.”

Gerard Meijeringh