Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Fraterhuis Academie over de evolutie van Europa door Hans Luiten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie staat zaterdag 4 februari van 11.00 tot 13.00 in het teken van de evolutie van Europa. Historicus en huisdocent Hans Luiten schetst hoe de term Europa in de afgelopen duizend jaar steeds een andere betekenis kreeg.  

??Moet Oekraïne toetreden tot de Europese Unie? Was het een goede zet van de Britten om eruit te stappen? Europa ligt onder vuur. En Europa is natuurlijk veel meer dan de Europese Unie. Maar wanneer ontstond dit idee van de Europese Unie eigenlijk? Had dit te maken met pan-Europese idealen? Wat had dit te maken met de Eerste en Tweede Wereldoorlog, met Amerikaanse bemoeienis? En hoe kan het dat deze Unie steeds machtiger en groter is geworden? Waarom kwam de Euro er zo plots?

Een lezing over katholieken en kruistochten, Voltaire en Varoufakis, Monnet en Monetaire, Poetin en de Poolse vlecht, Boedapest en de Benelux, De Gaulle en Adenauer. Historicus en huisdocent Hans Luiten schetst hoe de term Europa in de afgelopen duizend jaar steeds een andere betekenis kreeg: van katholiek naar beschaafd, en van beschaafd naar progressief en geëmancipeerd.??

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10,00 euro, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren.Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit. ?De 

Fraterhuis Academie is de plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.?

Gerard Meijeringh