Directeur Henriëtte Boerhof van Fraterhuis.
Directeur Henriëtte Boerhof van Fraterhuis. Foto: Aangeleverd

Bekroonde film Tár in Fraterhuis tijdens Internationale Vrouwendag

Algemeen

ZWOLLE - Filmtheater Fraterhuis vertoont in het kader van de Internationale Vrouwendag op woensdag 8 maart vanaf 19.30 uur de actuele bekroonde film Tár. Cate Blanchett speelt hierin de geniale en onnavolgbare dirigent Lydia Tár.

“Deze film wil je gewoon zien. Al sinds onze oprichting in 1979 besteden we aandacht aan de Internationale Vrouwendag, een klassiek thema voor een filmhuis. Maar dit jaar is het grote aanbod actuele kwaliteitsfilms echter zeer opvallend. De urgentie van deze thematiek, ook voor jonge vrouwen, komt nu volop én in zoveel meer facetten dan vroeger in beeld op het grote witte doek”, aldus directeur Henriëtte Boerhof van Fraterhuis.

Lydia Tár is de wereldberoemde dirigent van een hoog aangeschreven orkest. Ze staat als eerste vrouw ooit aan het hoofd van een groot Duits orkest. Een briljante en snedige vrouw, die volledig vergroeid is met haar plaats aan de top. Veeleisend voor zichzelf, soms een tiran voor haar assistenten, sponsoren en orkestleden. Iedereen dweept met haar, deels ook uit angst. Tár legt de laatste hand aan de symfonie die haar magnum opus kan betekenen. Haar charmante zesjarige adoptiedochter Petra speelt hierbij een cruciale rol. Wanneer er tegen Lydia samengespannen wordt, is Petra een grote steun voor haar worstelende moeder. “Tar is een fascinerende film, die ontleedt hoe alledaags machtsmisbruik zich uit op de werkvloer en licht werpt op wat het betekent om vrouw te zijn in de wereld van de kunsten”, aldus Fraterhuis.

Kaarten zijn te verkrijgen via de website www.filmtheaterfraterhuis.nl of bij de kassabalie aan de Blijmarkt.

Gerard Meijeringh