Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Koninklijke onderscheiding voor Roel van ’t Oever van VV Berkum

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Burgemeester Peter Snijders heeft zaterdag de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt aan Roel van ’t Oever. Dit vond plaats bij het afscheid van de rasvrijwilliger van Voetbalvereniging Berkum.

Met zijn pioniersgeest, oog voor de menselijke maat en verbindingskracht heeft Roel van ’t Oever club, wijk, stad en regio veel goeds gebracht. Ruim veertig aar lang maakte hij zich op vrijwillige basis sterk voor de samenleving. In de overtuiging dat je met saamhorigheid en hart voor de zaak veel voor elkaar krijgt.

Methode Berkum

Als vrijwilliger van het eerste uur legde Roel van ‘t Oever in de jaren tachtig het fundament onder Voetbalvereniging Berkum: een vereniging die sterk in Zwolle is verankerd en waar vrijwilligers de club voor meer dan 80 procent draaiende houden. Hij is grondlegger van de ‘Methode Berkum’. Maatwerk is de sleutel, waarbij de juiste vrijwilliger op de juiste plek wordt ingezet. De methode werd geïmplementeerd door Stichting SportService Zwolle en onderdeel van het gemeentelijk sportbeleid. Ook landelijk sportadviesbureau NSA en de KNVB deden er hun voordeel mee.

Duurzaamheid

Roel van ’t Oever was zijn tijd vooruit, in het energieneutraal maken van het sportcomplex. Als ‘groene’ ambassadeur hielp hij andere verenigingen in de regio ook die stappen te zetten. Als bestuurslid van de Stichting Duurzaam Berkum spande hij zich in om ook de wijk energieneutraal te maken en het initiatief in handen te leggen van de bewoners. Deze aanpak werd landelijk voorbeeldproject.

Voetbalvereniging en wijk

Ook na zijn bestuurlijke periode bij VV Berkum leverde Roel van ’t Oever een belangrijke bijdrage aan de samenwerking tussen voetbalvereniging, wijkvereniging en kerkgemeenschappen. Wijkbewoners profiteren nog steeds van buitenschoolse opvang, aandacht voor jeugd, gehandicaptensport en verduurzaming. Veel van wat hij in Berkum neerzette kreeg navolging in andere wijken van Zwolle en andere gemeenten in de regio.

Gerard Meijeringh