In het Stinspark is het archeologisch onderzoek al ver gevorderd.
In het Stinspark is het archeologisch onderzoek al ver gevorderd. Foto: Pedro Sluiter

Prehistorische resten gevonden in Stinspark

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De archeologische opgravingen in het Stinspark in Westenholte hebben vorige week tot bijzondere resultaten geleid. “Je hoopt op resten van het kasteel, maar je vindt sporen uit de prehistorie”, aldus een enthousiaste stadsarcheoloog Michael Klomp.

(door Gerard Meijeringh)

Het Stinspark wordt opnieuw ingericht. Maar voordat deze werkzaamheden van start gaan, wordt eerst archeologisch onderzoek verricht. Ooit stond hier Kasteel Voorst. Het gebied is Archeologisch Rijksmonument, het enige in Zwolle. In 1362 werd het kasteel belegerd door de legers van Zwolle, Kampen en Deventer, onder leiding van de bisschop van Utrecht Jan van Arkel, en met de grond gelijkgemaakt.

De verwachting is dat er diverse sporen en vondsten van het kasteel onder de grond liggen. Op verschillende plaatsen mag niet worden gegraven. Uiteindelijk zijn drie plekken onderzocht. Vorige week werd door archeologen en buurtbewoners gestart met de archeologische opgravingen in het Stinspark. Bij de skatebaan werd niks gevonden. Op twee andere locaties was dat anders. Daar werd gegraven waar vroeger de buitengracht liep. “Daar hebben we twee grachten aangesneden”, aldus Klomp. Toch was de vondst geheel anders dan gedacht. “We hebben een aantal zaken gevonden, zoals een pijlpunt van een kruisboog en een kogel van een loodbus, een soort handkanon die is gebruikt bij de belegering. Dat was niet echt veel. We hebben geen resten van het kasteel zelf aangetroffen, maar wel iets anders. Sporen die veel ouder zijn, uit de prehistorie. Haardkuilen. Zwarte kuilen met houtskool uit circa 7000 jaar voor Christus, uit de middensteentijd (mesolithicum)”, aldus Klomp, die enthousiast is over de vondsten. “We weten heel weinig uit de tijd van de prehistorie.”

Het meest interessante vindt Klomp echter de menselijke resten in de vorm van verbrandde botten die zijn gevonden. Resten van een crematie. “We weten niet of deze menselijke resten uit de Middeleeuwen of uit de prehistorie zijn. Dat moeten we nog verder onderzoeken.” Binnenkort worden de plekken waar de resten zijn gevonden verder uitgegraven. Op de voorburcht van het vroegere kasteel worden nog twee kleine opgravingsputten aangelegd. “Daar zouden we nog iets kunnen vinden.” Klomp spreekt van een uniek project. “Met archeologen en ruim twintig bewoners archeologisch onderzoek verrichten in verschillende groepen. Uniek dat bewoners mee willen helpen.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden