Afbeelding
De archeologie-workshop bij Stadmuseum ANNO op 2 november 2022

Herinrichting Stinspark gaat van start

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Na een feestelijke eerste schep in de grond in september en een drukbezochte archeologie-workshop in Stadsmuseum ANNO, moest de start van de werkzaamheden voor de herinrichting van het Stinspark worden uitgesteld. Reden was de stikstofuitspraak van de Raad van State. Na extra onderzoek is gebleken dat de werkzaamheden in het park niet voor extra stikstofuitstoot gaan zorgen. Het project kan nu dus echt van start gaan. Begin maart gaat het archeologische onderzoek beginnen. 

In september vorig jaar ging symbolisch de eerste schep in de grond. Hiermee werd het startsein gegeven voor de herinrichting van het Stinspark. Op de plek waar ooit kasteel Voorst stond, het enige archeologische rijksmonument van Zwolle, verrijst een compleet nieuw park. Begin november deden ruim dertig mensen mee aan de archeologie-workshop in Stadsmuseum ANNO. Een paar weken later zouden zij mee gaan helpen aan het archeologisch onderzoek in het Stinspark. Toen wam er een kink in de kabel.     

Extra tijd

Stikstof was een belangrijke oorzaak van de vertraging. Begin november oordeelde de Raad van State dat de zogenoemde bouwvrijstelling voor stikstof, die in het hele land bij projecten gebruikt wordt, van tafel moest. De gemeente Zwolle had extra tijd nodig om te kijken of de werkzaamheden in het park voor extra stikstofuitstoot zorgen op het dichtbijgelegen Natura 2000-gebied. “Dit blijkt niet zo te zijn en daarom kunnen we nu verder”, zo laat de gemeente weten. 

Bomen verplanten

Dat betekent dat het project nu echt gaat beginnen. Als eerste gaat de gemeente 24 iepen verplaatsen in het Stinspark. Met Zwolle Groenstad is afgesproken dat de bomen met een goede levensverwachting een andere plek krijgen in het park. De minder vitale bomen worden gekapt. “Hier plaatsen we nieuwe bomen voor terug. Zo blijven gezonde bomen behouden voor het park en de wijk en houden we de biodiversiteit in stand. Het Stinspark belooft een prachtig groen park te worden.”

Speciale machine

In de week van 20 februari komt er een speciale boomverplantmachine die één voor één de bomen voorzichtig uit de grond pakt met een grote kluit waardoor de wortels zo min mogelijk worden beschadigd. Voorbereidingen voor het verplanten zijn dan al genomen, zodat de boom gelijk door kan naar de nieuwe plek. Het is qua tijd nog precies binnen het boomplantseizoen. Na het verplanten krijgen de bomen nog drie jaar nazorg. 

Archeologisch onderzoek

Daarna gaat in de week van 6 maart het archeologisch onderzoek van start. Alle mensen die in november deelnamen aan de archeologie workshop in Stadsmuseum ANNO, krijgen een e-mail met meer informatie. Anderen die mee willen doen met de opgravingen kunnen een mail sturen naar stinspark@zwolle.nl. Meer info via www.zwolle.nl/herinrichting-stinspark en de website Van Voorst tot Verder (van-voorst-tot-verder.nl). Of stuur een e-mail naar stinspark@zwolle.nl.

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11