Jan Peter Balkenende opende in 2009 de Nationale start van de 5 mei viering in Zwolle. Hij deed dat door op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Overijssel het vuur te ontsteken
Jan Peter Balkenende opende in 2009 de Nationale start van de 5 mei viering in Zwolle. Hij deed dat door op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Overijssel het vuur te ontsteken Foto: Pedro Sluiter

Minister-president Mark Rutte naar Zwolle op 5 mei

Algemeen

ZWOLLE – Minister-president Mark Rutte zal op 5 mei aanwezig zijn in Zwolle bij de Nationale Viering van de Bevrijding. De provincie Overijssel is dit jaar de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei.

Minister-president Mark Rutte zal samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding bewonen in Zwolle. Deze lezing wordt gehouden door Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België. Aansluitend zal de minster-president het Bevrijdingsvuur ontsteken. Dit is het startsein van de veertien Bevrijdingsfestival in Nederland. 

De 5 mei-lezing is onderdeel van het een bijzonder programma in het provinciehuis en op het festivalterrein in Park de Wezenlanden. Dit programma wordt georganiseerd door de provincie, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle, Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel en de NOS. 

Het overkoepelende thema van alle herdenkingen en vieringen is dit jaar ‘Leven met oorlog’.

In 2009 was Overijssel ook gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. Toen werd de opening in Zwolle verricht door de toenmalige minister-president Jan Peter Balkenende. 

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden