Afbeelding
Foto: Joop van Putten

Eenmalige exclusieve vertoning van docu ‘White Balls on Walls’ in het Fraterhuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Filmtheater Fraterhuis houdt op maandag 8 mei om 20.15 uur eenmalig de exclusieve vertoning van de documentaire ‘White Balls on Walls’, in samenwerking met Museum de Fundatie en de Zwolse Kunstvrienden. De documentaire ‘White Balls on Walls’ is een confronterende zoektocht naar meer diversiteit in de Nederlandse museumwereld.

Voorafgaand aan deze eenmalige vertoning zal de directeur van Museum de Fundatie, Beatrice von Bormann, een korte inleiding verzorgen: “’White Balls on Walls’ is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling weergeeft die veel Nederlandse instellingen en bedrijven momenteel doormaken”, aldus von Bormann.  Na afloop is er voor alle bezoekers gelegenheid tot napraten waarbij de Zwolse Kunstvrienden en het Fraterhuis een eerste drankje aanbieden.

De leus ‘Meet The Icons of Modern Art’ wordt van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk Museum gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum. 

Maar dat dat simpeler gezegd is dan gedaan, blijkt als Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand. De camera registreert achter de schermen hoe dit proces ongemakkelijke en schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt? 

Deze eenmalige, openbare Zwolse vertoning is mede mogelijk door de ondersteuning van de Zwolse Kunstvrienden. Na afloop is er voor alle bezoekers een glaasje, aangeboden door het Fraterhuis & Zwolse Kunstvrienden.  

Gerard Meijeringh