Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Exclusieve Fraterhuis Academie over ‘Tutankhamun’ met Jielis van Baalen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Filmtheater Fraterhuis vindt zaterdag 7 januari van 11.00 tot 13.15 uur een exclusieve Fraterhuis Academie over de film ‘Tutankhamun: The Last Exhibition’ plaats. Dit wordt ingeleid door Midden-Oosten kenner Jielis van Baalen.

In een inleidende lezing neemt Midden-Oostenkenner Jielis van Baalen de bezoekers mee in de wondere wereld van het oude Egypte. De ontwikkelingen worden gevolgd van het begin van de Faraonische tijd tot de troonsbestijging van de tot halfgod verheven jongen, die op negentienjarige leeftijd stierf en van alle farao’s de meest beroemde werd van allemaal. Aansluitend wordt de documentaire Tutankhamun: The Last Exhibition vertoond.

Jielis van Baalen is docent, schrijver en journalist. Vanaf 2009 tot eind 2012 woonde en werkte hij als freelance-journalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Tot 2021 was hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.

Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de ontdekking van Toetanchamons graftombe, een kijkje achter zijn wereldberoemde masker. In november 1922 zag de Britse archeoloog en egyptoloog Howard Carter, na een gaatje in het gips boven een ondergrondse deuropening te hebben gemaakt, voor het eerst de grafkamer van farao Toetanchamon. De kamer, bezaaid met meer dan 5400 voorwerpen, was nog praktisch intact en zou al snel legendarisch worden. 

Deze documentaire brengt niet alleen de geschiedenis van de ontdekking van het graf tot leven, maar toont ook de voorbereiding van de Toetanchamon-tentoonstelling, die in 2019 in Los Angeles werd gelanceerd. Aan bod komt de impact van de beroemde vloek van Toetanchamon, maar ook de weinige feiten over het leven van de farao: een tot halfgod verheven jongen, die op jonge leeftijd stierf en 3342 jaar na zijn begrafenis van alle farao’s alsnog de meest beroemde werd. De spectaculaire voice-over is van Iggy Pop.

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit. 

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in de filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.

Gerard Meijeringh