Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Fraterhuis Academie over de Koestraat in Zwolle met Museum ANNO

Algemeen

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie staat zaterdag 1 april van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van de Koestraat in Zwolle. Centraal staat de vertoning van een nieuwe, unieke film over de bouwhistorie van dit oude stukje Zwolle, in een speciale samenwerking tussen Museum ANNO en Filmtheater Fraterhuis waar de film eenmalig op het grote doek is te zien. Met een introductie van ANNO-directeur Germa Greving en korte lezingen door de betrokken bouwhistorische onderzoekers.

Geplande werkzaamheden, zoals een verbouwing, bieden een kans om opnieuw de bouwgeschiedenis van een gebouw te onderzoeken. Recent is een aantal panden aan deKoestraat in Zwolle (in de buurt van het Fraterhuis) middels bouwhistorisch onderzoek in beeld gebracht. Hierbij zijn eerst de beschikbare bouwhistorische rapportages en (archief)bronnen onderzocht. Dit gaf een prachtig beeld van de bouwgeschiedenis van de panden, maar er werden ook nieuwe aanwijzingen gevonden voor hoe de stadsmuur van Zwolle hier liep en eruit zag. 

Het onderzoek beperkt zich immers niet tot één pand, maar er wordt ook gekeken naar de relatie met de gebouwen en ruimte erom heen. De betrokken bouwhistorische onderzoekers vertellen over hun werk en wat ze ontdekt hebben. Daarnaast praat Museum Anno-directeur Germa Greving onder andere over de vitale functie van archivering.

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

Afbeelding

Gerard Meijeringh