Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

4 en 5 mei in Zwolle met Stille Omgang en Mark Rutte

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op donderdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking in Zwolle plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark, voorafgegaan door de Stille Omgang. Lococommissaris van de Koning Eddy van Hijum, locoburgemeester Dorrit de Jong, locoburgemeester Gerdien Rots en enkele andere collegeleden nemen aan het programma deel. Op vrijdag 5 mei wordt de bevrijding gevierd met het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden en de Nationale Viering van de Bevrijding in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte en minister-president Hendrik Wüst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Iedereen die wil meelopen met de Stille Omgang wordt verzocht tussen 19.00 en 19.15 uur aan de Spinhuisbredehoek te zijn. 

Van daaruit vertrekt de stoet om 19.15 uur via de Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat (synagoge), Schoutenstraat, Wolweverstraat en de Wilhelminasingel naar het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. 

Herdenking 

Locoburgemeester Dorrit de Jong spreekt tijdens de plechtigheid bij het centrale oorlogsmonument die onder leiding staat van ceremoniemeester Arjan Duijn. Ook zijn er gedichten van scholiere Eva van ‘t Klooster en stadsdichter Bauke Vermaas. 

Loco-commissaris van de Koning Eddy van Hijum en Dorrit de Jong leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. 

Aan de plechtigheid werken vele mensen en organisaties in de stad mee, zoals Toonkunstkoor Caecilia onder leiding van Iassen Raykov met Jorrick Simmes op piano, studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap van Deltion College Zwolle, Vereniging Veteranen Zwolle, Korps Nationale Reserve (Natres), trompettiste Alike Jonkman, Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël en scoutingverenigingen uit de stad. 

Concert en theater 

Vanaf 21.00 uur vinden er in de stad op diverse plekken concerten en theatervoorstellingen plaats, onder andere in de context van Theater na de Dam. 

Nationale Viering Bevrijding 5 mei

Atletiekvereniging PEC 1910 brengt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur in een tocht van 86 kilometer vanuit Wageningen naar Zwolle. 

Dit jaar verzorgt de provincie Overijssel samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle en de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel de Nationale Viering van de Bevrijding. Hierbij is het hele college van B en W aanwezig. 

In het kader van de Nationale Viering komt minister-president Mark Rutte om 12.45 uur op een door Windesheim-studenten ontworpen fiets aan bij het hoofdpodium om de fakkel te ontsteken. Hij wordt daar verwelkomd door burgemeester Peter Snijders. 

Aansluitend zal commissaris van de Koning van Overijssel, Andries Heidema, samen met minister-president Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen (NRW), in het wereldpaviljoen op het festivalterrein symbolisch de beide regio’s met elkaar verbinden.

Ook vindt er een gesprek plaats met Duits-Nederlandse studenten. Daarna overhandigt de commissaris van de Koning het vredesvuur aan minister-president Wüst. 

Hierna brengen hardlopers het vuur in tien dagen tijd van Zwolle via Twente naar Münster. De provincie verbindt hiermee de viering op 5 mei aan de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei. Kijk voor meer informatie op: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl en op Start Nationale Viering van de Bevrijding.         

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden