Stolpersteine in de Veerallee
Stolpersteine in de Veerallee Foto: Eigen foto

Aandacht voor Zwolse stolpersteine op 5 mei bij de NOS

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Overijssel is dit jaar de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. In dat kader verzorgt de NOS op 5 mei tussen 12.00 en 13.00 uur op Nederland 1 een programma, met ook een aantal Zwolse items. Ze houden verband met het thema Stolpersteine, een project van de Duitse kunstenaar Günther Demnig. (Zie www.stolpersteine-zwolle.nl)

Deze ‘struikelstenen’ herinneren aan de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joden. In de uitzending op Bevrijdingsdag gaat het om drie van de ongeveer honderdzestig adressen die in Zwolle verband houden met dit onderwerp. Koestraat 25a (familie Jakobs-ten Brink), Seringenstraat 40 (familie Krammer-van Gelderen) en Melkmarkt 45 (familie Hes-Marcus). Daarbij komen, onder andere in interviews door scholieren, ooggetuigen en nabestaanden aan het woord. Ook is te zien hoe Zwolse scouts, onder begeleiding van leden van de Rotary, op verschillende plaatsen in de stad Stolpersteine poetsen.

Verder zullen korte beelden te zien zijn van De Rozenboom, het kunstwerk van Iris Le Rütte vóór het kantoor van deltaWonen aan de Veeralle, dat herinnert aan de uit Zwolle weggevoerde en vermoorde Joden.

In deze uitzending is ook Fien Bouwmeester-Bierenga uit de wijk Veerallee te zien, die vertelt over Betje Jakobs. Dit voormalige buurmeisje aan de Koestraat werd met haar vader, moeder, zusje en broertje, ontdekt op hun onderduikadres aan de Julianastraat 16a. Zij werden gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Betje overleefde de verschrikkingen en keerde terug in Zwolle, waar zij het voormalig ouderlijk huis al bewoond vond door anderen. Gedurende een jaar verbleef zij daarna bij de familie Bierenga aan de overkant. Ook komt Harry Hes, die korte tijd woonde aan de Oranje Nassaulaan 1, aan het woord.

Voor het huis aan de Sophiastraat 36, tijdens de oorlog bewoond door de familie Deutschkron en de dienstbode Helène Lion, worden Stolpersteine gepoetst. 

Aansluitend aan de uitzending, met ook live items vanuit het provinciehuis, ontsteekt minister-president Rutte het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival in Overijssel.



Gerard Meijeringh