Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Tussenland intiem feest van theater, rootsmuziek en storytelling

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Circustheater, rootsmuziek en storytelling. Het waren vrijdag, zaterdag en zondag de succesvolle ingrediënten van Tussenland. Het festival trok tijdens het pinksterweekeinde heel wat mensen naar het Ter Pelkwijkpark.

Festivaldirecteur Rob Bults kijkt zeer tevreden terug. “Het was absoluut een groot succes. Onze missie is om de stad te verbinden. Iedereen mag meedoen. We willen cultuur voor iedereen toegankelijk maken. Dat is zeker gelukt. We hadden hoogwaardige voorstellingen. Daar hebben we veel complimenten over gehad.”

Bij de opening op vrijdagmiddag was het al behoorlijk druk. Dat ging het hele weekend door. Geholpen door het perfecte festivalweer was het vrijdag, zaterdag en zondag gezellig druk in het Ter Pelkwijkpark. “Er waren heel veel mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Dat vinden we als organisatie belangrijk. We leven naast elkaar. Er waren veel mensen aanwezig die je bij andere festivals niet ziet. Dat is ook ons doel.” Op een speciale plek waren diverse kinderactiviteiten. Dat viel in de smaak. Het kinderfestival werd druk bezocht. ’s Avonds waren er volgens Bults opvallend veel jongvolwassenen die een bezoekje brachten aan het festival.

Voor het tweede jaar vond het evenement plaats in het Ter Pelkwijkpark. “De locatie bevalt heel goed. De grootte van het terrein past precies bij het middelgroot festival. Het is best een groot terrein en je voelt je er geborgen. Het geeft een heerlijke intieme sfeer.” 

 Ook dit jaar zijn er nogal wat festivals in Zwolle. Volgens Bults is Festival Tussenland erin geslaagd om zich goed te onderscheiden. “We hebben een mooi mix van circustheater, roots(wereld)muziek en storytelling. Daarmee onderscheiden we ons echt. En we hebben van alle festivals het meest internationale programma met artiesten uit landen als Wales, Duitsland, Polen, Engeland en Finland. En bij ons is voor iedereen wat te doen. We hebben tussen de 200 en 250 voorstellingen. Bij ons zie je van alles. Van jong Zwols talent vanaf 12 jaar tot internationale topartiesten.” 

Nieuw dit jaar was het gala bij het circustheater. Daarbij kon het publiek genieten van een presentatie van alle circusartiesten. “Alle artiesten kregen zo’n vijf minuten om zich te presenteren. Dat was heel geslaagd”, aldus Bults.

Woest

Voor Tussenland vond het educatieve festival Woest plaats (maandag 22 tot en met vrijdag 26 mei) in het Ter Pelkwijkpark, georganiseerd door Stadkamer in nauwe samenwerking met Festivalplatform Zwolle Unlimited, dat ook Festival Tussenland organiseert. Bults was ooit de bedenker van Woest. Tegenwoordig is hij nog betrokken bij het evenement als artistiek leider. 

Maar liefst 4.000 leerlingen vermaakten zich uitstekend bij het onderwijslab, waar andere vormen van leren werden aangeboden. Het festival Woest werd voor de achtste keer georganiseerd en daar blijft het bij. “Dit was de laatste Woest. Het evenement gaat op een andere manier verder. Dat is een beslissing van Stadkamer”, aldus Bults.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen 23 uur geleden