Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Vierde editie Westenholterun gekoppeld aan goede doel Nikai 4 Life

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Op vrijdag 30 juni staat de vierde editie van de Westenholterun op het programma. Dit jaar is het goede doel Nikai 4 Life gekoppeld aan de loop. En daar is Jan Bakker, de nestor van loopgroep de Warmlopers, maar wat blij mee.

In 1994 overleed Janneke, de dochter van Jan Bakker op 15-jarige leeftijd aan een hersentumor. Via Eddy Sevink van Run2Day kwam hij in contact met Arjan Kroes van de stichting Nikai 4 Life. 

Op 4 december 2017 verloren Arjan en zijn vrouw Marrie hun zoon Nikai aan de gevolgen van een rhabdoĆÆde tumor. Vervolgens hebben ze Stichting Nikai 4 Life opgericht met als doel om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker in het algemeen en rhabodoĆÆde kinderkanker in het bijzonder. ā€œEr was gelijk een verbinding tussen ons. Ik krijg kippenvel van alles wat zij doen. Dat is zo supermooiā€, aldus Bakker.

Bakker is een belangrijke kracht achter de Westenholterun. In 2007 startte hij samen met enkele andere enthousiaste lopers de loopgroep Warmlopers met als doel om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor goede doelen tijdens de Halve Marathon van Zwolle. 

ā€œWe willen met enthousiaste lopers het plezier in lopen delen. De vrouw van een van de lopers was vrijwilliger van een project in Uganda. Daar hebben we toen voor gelopen. Sindsdien is het uit de hand gelopen. In totaal hebben we in al die jaren totaal 300.000 euro binnengehaald voor goede doelen. We zijn geen vereniging en stichting en betalen geen contributie. We hebben geen leden en de trainingen zijn gratisā€, vertelt Bakker. Warmlopers zoekt elk jaar nieuwe doelen op. ā€œDaar zijn we heel selectief in. We willen niet lopen voor goede doelen waar het geld verdwijnt in de organisatie. We willen heel graag direct resultaat zien.ā€

In 2018 besloot Warmlopers om een loopevenement in Westenholte te organiseren, de Westenholterun. ā€œElke wijk had een loop, maar in Westenholte was er niets.ā€ Ook bij de Westenholterun werd gelopen voor het goede doel. Het was altijd hetzelfde goede doel als bij de Halve Marathon van Zwolle. De loop bleek al snel lucratief voor goede doelen. ā€œDe loop brengt per keer zoā€™n 2.000 Ć„ 3000 euro opā€, aldus Bakker.

Op vrijdag 30 juni staat de Westenholterun weer op het programma. Voor het eerst heeft de loopgroep de Warmlopers wat betreft de goede doelen de run in Westenholte losgekoppeld van de Halve Marathon die op 10 juni plaatsvond. In Westenholte wordt op 30 juni dus gelopen voor Nikai 4 Life. Bakker hoopt veel geld binnen te halen en zet hoog in. ā€œIk mik op 4.000 euroā€, zegt hij enthousiast. Kroes is heel erg blij met de steun van de Warmlopers. ā€œDit is geweldig. Ik ben Jan er hartstikke dankbaar voorā€, aldus Kroes, die nog even benadrukt dat Stichting Nikai 4 Life ook dit jaar meedoet met een team aan Stelvio for Life, waarbij de indrukwekkende bergpas hardlopend, fietsende of wandelend wordt bedwongen. De Stelvio is maar liefst 2.758 meter hoog. Mensen kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen naar info@nikai4life.nl.

Bakker rekent weer op veel lopers tijdens de Westenholterun. ā€œVorig jaar hadden we een kleine 200 deelnemers, maar toen speelde corona mee. We mikken nu op een kleine 400 deelnemersā€, aldus Bakker, die zich gesterkt voelt door het hoge aantal voorinschrijvingen. 

Lopers kunnen zich inschrijven via de site ww.westenholterun.nl. De run bestaat uit kidsrun van 800 meter, 4 Engelse Mijlen en de 10 kilometer. Start en finish is op sportpark De Weide Steen.

Gerard Meijeringh

Relatietrainer en gevoelsmens Johnny Jansen is nog lang niet uitgewerkt bij PEC Zwolle Sport 4 uur geleden
Sertac Yilmaz blijft aan de bal tegen SEH.
Ulu Spor aanvaller Sertac Yilmaz wil titelwoord nog niet horen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over film als start van een dialoog met Johanneke Dijkstra Algemeen 6 uur geleden