Afbeelding
Foto: Aangeleverd

‘Brievenwasserette’ tijdens Week van lezen en schrijven in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Van 8 tot en met 15 september is er tijdens de Week van lezen en schrijven speciale aandacht voor laaggeletterdheid en het verminderen en voorkomen hiervan. In Zwolle organiseerde gemeente Zwolle in samenwerking met Taalpunt Zwolle, Stadkamer en bibliotheek Kampen donderdag een ‘Brievenwasserette’ waar moeilijke brieven werden versimpeld. Wethouder Michiel van Willigen ging samen met een team van ervaringsdeskundigen en schrijfcoaches aan de slag om moeilijke brieven beter leesbaar te maken. Inwoners van Zwolle en organisaties in de regio Zwolle konden meedenken, tips vragen en kennis maken met Taalpunt Zwolle.

Wethouder kansengelijkheid Michiel van Willigen: “Alles begint met taal. Meedoen in de samenleving kan daarom lastiger zijn als je moeite hebt met lezen en/of schrijven. Terwijl we er juist naar streven dat alle Zwollenaren zich onderdeel voelen en meedoen. Begrijpelijke en duidelijke communicatie is dus extra belangrijk. Tijdens de Week van lezen en schrijven gaan we in de Brievenwasserette hier op een unieke manier direct mee aan de slag.”

In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen inwoners laaggeletterd, in Zwolle komt dat neer op zo’n 12.000 inwoners. Dat betekent dat zij moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook kan er sprake zijn van minder digitale vaardigheden waardoor het omgaan met een computer of smartphone niet vanzelfsprekend is. Het missen van deze basisvaardigheden kan gevolgen hebben en mensen kwetsbaar maken. Zo is het lastiger om rekeningen of de bijsluiter van medicijnen te begrijpen of om bijvoorbeeld een baan te vinden en te behouden.

Woon je in Zwolle en wil je beter leren lezen en/of schrijven? Of ken je iemand die hier wel wat hulp bij kan gebruiken? Dan kun je terecht bij Taalpunt Zwolle. Zij denken graag mee. Zij gaan samen met jou op zoek naar hulp in de buurt. Stuur een mail naar taalpuntzwolle@stadkamer.nl of loop binnen op dinsdagochtend tussen 10.00-12.00 uur in Stadkamer Centrum.

Afbeelding

Gerard Meijeringh