Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Hoge kosten jagen Cartridge Europe Zwolle weg uit Assendorp

· leestijd 2 minuten Algemeen Insta-Zwolle

ASSENDORP - Jan Willem van Dorp is met zijn zaak Cartridge Europe Zwolle al jarenlang een bekend gezicht in Assendorp. Vele Assendorpers en andere Zwollenaren weten hem te vinden voor het bijvullen van cartridges en toners, kantoorartikelen of maken gebruik van zijn printservice. Maar dat is binnenkort voorbij. Na zeventien jaar gaat hij Zwolle verlaten en zet hij zijn zaak voort in Heerde. “Dat doe ik met pijn in het hart, maar het is een noodzakelijke stap”, aldus Van Dorp.

Hij doelt daarmee op zijn verdienmodel dat steeds meer in de knel komt. “De marges lopen terug. Dan ga je een rekensom maken, maar je kunt niet alles doorberekenen. Mijn onderkomen in Heerde is een stuk kleiner. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten”, aldus Van Dorp. 

Successtory 

Hij begon in 2005 voor zichzelf. “In het pandje naast de Action aan de Assendorperstraat 78. We zijn begonnen met het hervullen van cartridges en toners”, aldus Van Dorp. Na een aantal jaren werd het onderkomen te krap. In 2013 verhuisde de winkel naar de huidige plek aan de Assendorperstraat 168. In de loop der jaren werd de dienstverlening steeds verder uitgebreid. Met bijvoorbeeld de verkoop van kantoorartikelen en een printshop voor particulieren en bedrijven. Hij beleefde ‘prachtige jaren’ aan de Assendorperstraat. Het bijvullen van cartridges bleek een successtory. 

De ondernemer is altijd met zijn tijd meegegaan en heeft daar zijn bedrijfsvoering op aangepast. Veranderingen kunnen ook gunstig uitpakken voor zijn klant. Als voorbeeld noemt hij de verkoop van NAT-papier van Ledesma. “Dat is gemaakt van restanten van suikerriet, waardoor het bijna 100 procent CO2-neutraal is. Dit papier heeft een uitstekende kwaliteit en is ook nog eens goedkoper. Tel uit je winst”, zegt Van Dorp met een lach. 

Pijn in het hart

In de loop der jaren groeide de zaak van Jan Willem van Dorp uit tot een begrip in Assendorp. Hij kreeg dan ook verbaasde reacties toen hij bekendmaakte dat hij gaat stoppen in Zwolle. Maar volgens Van Dorp is er geen andere mogelijkheid. “Ik vertrek uit Zwolle met pijn in het hart. Ik zit hier in Assendorp op een prachtige plek in een machtig fijne omgeving. Er heerst hier een echt dorpsgevoel. De klandizie is zeker het probleem niet, de kosten nekken me.” 

De tegenwind voor de ondernemer begon met de coronacrisis. “Toen hebben we een beste tik om de oren gehad. Daarna ging Poetin raar doen. De prijzen zijn enorm gestegen en dat geldt ook voor de energiekosten. Alles komt dan bij elkaar. Het is niet meer te doen. De marges lopen terug. Je kunt niet alles doorberekenen. Dan ga je een rekensommetje maken. Het zal me niet verbazen als de Assendorperstraat er over een tijdje heel anders uitziet”, aldus Van Dorp, die daarmee benadrukt dat het voor veel ondernemers een lastige tijd is. 

Hij heeft zijn conclusies getrokken. De kosten zijn te hoog geworden en de marges te laag. Daarnaast is het vullen van cardridges, een van de succesformules van Cartridge Europe Zwolle, een stuk lastiger geworden. “We moeten het hebben van recyclen, maar de grote jongens houden alles tegen. Ze doen er alles aan om het hervullen van cartridges onmogelijk te maken. Daar is het milieu zeker niet bij gebaat. Dat maakt mij somber”, aldus Van Dorp.  

Toekomstbestendig

Aan de Eperweg 50a in Heerde hoopt hij op nog een aantal goede jaren. Zijn doel is om Cartridge Europe in Heerde toekomstbestendig te maken. “Klanten zijn welkom voor het aankopen van cartridges, toners, kantoorartikelen en printers. Ook de printservice voor het printen van documenten, flyers, verslagen en posters blijft bestaan.” Van Dorp is dankbaar voor de steun van mensen in al die jaren. Hij hoopt dat zijn trouwe klanten hem ook in Assendorp weten te vinden. Veel mensen gaan dat ook echt doen, is de overtuiging van Van Dorp. ‘Het zou me een zorg zijn waar je heen gaat. Wij gaan mee’, kreeg ik dikwijls te horen. Dat doet me goed. Ik wil mensen altijd iets extra’s geven. Straks ook in Heerde.” 

Uitverkoop

De komende weken houdt hij uitverkoop. Op kantoorartikelen geeft hij kortingen die kunnen oplopen tot wel 50 procent. Op 21 oktober is zijn laatste werkdag in Zwolle en wil hij zijn klanten persoonlijk bedanken. Daarna gaan de deuren dicht. Op 1 november gaat Van Dorp van start in Heerde.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Workshop 'Stralend jezelf zijn' op 27 januari in Zwolle Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Traditionele 'Festivals of Lessons and Carols' in Peperbus Nieuws Ingezonden 1 dec., 22:00
Afbeelding
Koerswijziging Fraterhuis: Gemeente zoekt nieuwe locatie Fraterhuis in Broerenkwartier Algemeen 1 dec., 16:40
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43
Afbeelding
Nieuwjaarbijeenkomst gemeente Zwolle op dinsdag 2 januari Algemeen 1 dec., 11:35