Afbeelding
Foto: Shutterstock

Bouwplan Schuttevaerkade jaagt omwonenden in de gordijnen

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De bouw van een groot appartementencomplex op de hoek van de Schuttevaerkade en de Govert Flinckstraat is in de achtergelegen Van Miereveltstraat niet met gejuich ontvangen. Enkele bewoners van die straat hebben de Raad van State gevraagd om het bouwplan te blokkeren. Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor dit project moet worden aangepast, vinden ze.

Een van de staatsraden vroeg zich dit ook af tijdens een zitting over deze zaak bij de Raad in Den Haag. Het complex met 110 appartementen mag 45 meter hoog worden. Uit onderzoek blijkt dat daarmee niet wordt voldaan aan de gebruikelijke normen bij zonlichtverlies. “Die norm is al een ondergrens. Als je iets minder hoog bouwt, haal je de norm waarschijnlijk wel”, aldus de staatsraad.

Maar daar willen projectontwikkelaar Slokker Vastgoed en de gemeente niets van weten. Minder hoog bouwen betekent volgens de ontwikkelaar een verlies van zeker vier goedkopere koopappartementen. Dat zou de gemeente niet willen. “Onze winstmarges zijn ook redelijk krap bij dit soort bouw”, zegt een woordvoerder van Slokker.

Grootstedelijk
Volgens de woordvoerder van de gemeente gaat het om een grootstedelijk gebied aan de rand van het oude centrum. “In zo’n grootstedelijk gebied heb je nu eenmaal meer bebouwing om je heen.” Omwonenden moeten dat volgens hem maar accepteren.
Die visie wordt niet gedeeld door de buurtbewoners. In hun ogen zoekt de gemeente de grenzen op met hoge bebouwing in een buurt met vrij lage woningen. Bovendien zorgt de nieuwe hoogbouw voor verlies aan zonlicht en privacy. Het complex komt op slechts 15 meter van de woning van enkele bezwaarmakers. In de huidige situatie ligt daar nog een parkeerterrein als buffer tussen hun woning en het leegstaande kantoorgebouw dat gesloopt moet worden.

Maar hun klachten worden waarschijnlijk niet door de Raad gehonoreerd. “Er is geen wettelijke norm bij zonlichtverlies”, zei de voorzitter van de Raad. “Gemeenten moeten daarom zelf een belangenafweging maken.” Volgens de gemeentewoordvoerder telt hier het belang van woningbouw zwaarder.

Parkeren
De buurtbewoners vrezen ook toenemende parkeeroverlast. Bij het complex komt wel een parkeergarage, waarin bij elk appartement er wel een parkeerplaats tegenover staat. Maar niet alle toekomstige bewoners kunnen die parkeerplek ook krijgen. Ze zullen een plekje in de buurt moeten zoeken. Waar die resterende parkeerplekken in de garage naartoe gaan, was een van de woordvoerders van de gemeente niet duidelijk.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Workshop 'Stralend jezelf zijn' op 27 januari in Zwolle Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Traditionele 'Festivals of Lessons and Carols' in Peperbus Nieuws Ingezonden 1 dec., 22:00
Afbeelding
Koerswijziging Fraterhuis: Gemeente zoekt nieuwe locatie Fraterhuis in Broerenkwartier Algemeen 1 dec., 16:40
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43
Afbeelding
Nieuwjaarbijeenkomst gemeente Zwolle op dinsdag 2 januari Algemeen 1 dec., 11:35