Het gebied waar de Zwarte Waterzone Ontwikkelcombinatie 280 woningen had gepland.
Het gebied waar de Zwarte Waterzone Ontwikkelcombinatie 280 woningen had gepland. Foto: John Beumer

Bewoners Holtenbroek willen graag in gesprek over herinrichting uiterwaarden van het Zwarte Water

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

De Zwarte Waterzone Ontwikkelcombinatie liet deze week weten dat ze, vanwege de veranderende marktomstandigheden, de huidige plannen voor de Zwarte Waterzone niet kan uitvoeren.

John Beumer, voormalig woordvoerder van de actiegroep tegen woningbouw in de uiterwaarden van het Zwarte Water bij Holtenbroek, reageert op dit bericht: “Dat de woningbouwplannen zoals die gemaakt waren nu niet doorgaan voelt als een opluchting. En ik ben gelijk enthousiast over de mogelijkheden die dit biedt: gemeente en wijkbewoners kunnen in gesprek!

Bewoners als volwaardige gesprekspartners
Toen we nog een actiegroep waren, hebben we benadrukt dat het te complex is om te bouwen zoals projectontwikkelaars Bemog en BPD voor ogen hadden. Het is begrijpelijk dat het project sneuvelt in deze dure tijden. Onze actiegroep bestaat niet meer maar heeft dus toch haar gelijk gekregen. We waren echter liever gesprekspartners geweest in plaats van tegenstanders. Dit had gekund als de regie, inclusief participatie, niet aan de projectontwikkelaars was gegeven. Die kwamen vervolgens met een prestigieus bouwproject waarvan werd gedacht dat er miljoenen verdiend konden worden. Dat blijkt nu niet het geval te zijn.

Afgelopen vijf jaar heeft ook iets positiefs opgeleverd.
In 2021 is het Wijkplatform Holtenbroek opgericht, met zes werkgroepen: Veilig Holtenbroek, Groen Holtenbroek, Duurzaam Holtenbroek, Poëziepad Holtenbroek, Buurtkamers en Activiteiten Holtenbroek. Samen met Travers Welzijn bouwen we aan community. We onderhouden goede contacten met de gemeente Zwolle over initiatieven en ontwikkelingen in de wijk. De herinrichting van onze uiterwaarden past daar uitstekend bij. Groen Holtebroek zal actief kunnen meedenken in het maken van een groen gebied, met ruimte voor recreatie en natuur. Het heeft alle potentie een belangrijk deel uit te maken van het groene lint Vecht-Zwarte Water delta tot in het centrum van Zwolle.

Het Belangen Bureau Holtenbroek is opgericht om bewoners te ondersteunen als er voor hun belangen moet worden opgekomen. Dit heeft het bureau gedaan inzake de verkeersdrukte in Holtenbroek. Veel Holtenbroekers zullen blij zijn als deze drukte niet zal toenemen.

De bouwplannen Zwarte Waterzone verkeren momenteel in crisis.
Dit is hét moment om wijkbewoners te betrekken. Laat de gemeente nu in gesprek gaan met haar inwoners: Holtenbroekers als volwaardige gesprekspartners over de toekomst van hun wijk. Laten we luisteren naar wat zij willen op het gebied van recreatie, natuur, woningen en havens. Laten we daarbij deskundigen zoals natuurorganisaties betrekken. De ontwikkelaar moet dus even wachten. De grote winst is dat bewoners mede-eigenaren worden van de plannen voor hun wijk.

Holtenbroek telt 10.000 inwoners, en er zijn er genoeg die goede ideeën hebben. Misschien gaan zij wel een nieuwe werkgroep vormen. We willen dan ook zo snel mogelijk in gesprek gaan met de gemeente over hoe we dit proces in gang kunnen zetten.”

Afbeelding
Traditionele 'Festivals of Lessons and Carols' in Peperbus Nieuws Ingezonden 1 dec., 22:00
Afbeelding
Koerswijziging Fraterhuis: Gemeente zoekt nieuwe locatie Fraterhuis in Broerenkwartier Algemeen 1 dec., 16:40
Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28