Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

SP houdt protest: ‘Holtenbroek wijk(en) voor de rijken?’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De SP heeft voor maandagavond 8 november een protest voor het stadhuis georganiseerd tegen de bouwplannen in de Zwarte Waterzone in Holtenbroek. Die avond debatteert de gemeenteraad over de plannen voor ‘dure’ woningbouw van projectontwikkelaars BEMOG en BPD. 

“Er is al jaren veel verzet tegen deze plannen die ten koste gaan van waardevol groen en waar wijkbewoners weinig tot niks over te zeggen hebben gehad”, aldus de SP. De socialisten roepen wijkbewoners, organisaties en iedereen die zich zorgen maakt over kwetsbaar groen, buitendijks bouwen en de groeiende macht van projectontwikkelaars in Zwolle op van zich te laten horen.

Duur

SP fractievoorzitter Brammert Geerling:” De projectontwikkelaars en het college vinden dat Holtenbroek teveel betaalbare woningen heeft. Dus willen ze massaal vooral dure woningen, buitendijks, in het Zwarte Water bouwen. Dit wordt op wrange wijze verkocht als optie voor wijkbewoners om door te stromen naar een andere woning. De meeste woningen in dit plan zijn veel te duur en zullen gekocht worden door mensen van buiten de wijk en buiten Zwolle. De woningen waar wel behoefte aan is zitten niet in dit plan, terwijl wel waardevol groen moet wijken.”

Uitzicht

“Dit plan is pure gentrificatie zoals we dat op meer plekken in het land zien”, vervolgt Geerling. “Het college en projectontwikkelaars meten de waarde van mensen aan de hand van de diepte van hun portemonnee. De huidige bewoners zijn niet goed genoeg, er moet ‘koopkracht’ aan de wijk worden toegevoegd. Huidige bewoners van de James Lastflat hebben geen recht op een mooi uitzicht, dat mag alleen als je in een ‘beeldbepalend’ penthouse woont.”

Gevaren

De SP zegt vanaf het begin al tegenstander van de plannen te zijn. “Bij het vaststellen van de gebiedsvisie in 2019 hebben wij al gewezen op de gevaren van buitendijks bouwen, verwachte verkeers- en parkeerproblemen en aantasting van waardevol groen.

Steeds meer wetenschappers wijzen op de gevaren van buitendijks bouwen. Met de recente overstromingen in Limburg in het achterhoofd en de recente waarschuwing van het klimaatpanel van de VN moet Zwolle niet buitendijks bouwen al zou dat technisch mogelijk zijn.”

Uitzondering

In de omgevingsvisie die dit jaar is vastgesteld staat dat aan de rand van de stad, waar de Zwarte Waterzone onder valt, de maximale bouwhoogte 25 meter is. Alleen voor dit project is een uitzondering gemaakt. “Het college past alles aan om de projectontwikkelaars maar ter wille te zijn lijkt het”, aldus de SP. De socialisten pleiten er voor dat niet winst, maar de maatschappelijke waarde voor Holtenbroek centraal komt te staan in dit gebied. “De gemeente moet haar inwoners centraal zetten, niet projectontwikkelaars. Er kan dan een ontwikkeling komen gericht op natuur en recreatie en in goed overleg met wijkbewoners.”

Het protest wordt gehouden van 18.30 tot 19.30 uur voor het stadhuis. Onder andere Groen Holtenbroek en de actiegroep verkeersoverlast Holtenbroek zullen spreken. Naderhand kan men het debat volgen op de publieke tribune.

Afbeelding
Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 19 apr, 16:26