Mensen genieten op de Nieuwe Markt. Zwolle gaat voor een autoluwe binnenstad waar de auto te gast is.
Mensen genieten op de Nieuwe Markt. Zwolle gaat voor een autoluwe binnenstad waar de auto te gast is. Foto: Hans Smit

Zwolle maakt werk van nieuw parkeerbeleid: Gemeente roept inwoners op om mee te denken via een enquête

Algemeen

ZWOLLE - Nu Zwolle de komende jaren fors gaat groeien wordt het parkeerbeleid drastisch onder handen genomen. Nieuw beleid is volgens de gemeente nodig om gastvrij, bereikbaar en leefbaar te blijven. Zwolle gaat voor een autoluwe binnenstad waar de auto te gast is. Dat geldt ook voor gebieden, zoals Wezenlanden Noord, de Nieuwe Veemarkt, Noorderkwartier en de Spoorzone. Het nieuwe beleid wordt uiteindelijk vastgelegd in de Parkeerstrategie 2030. In het voortraject hoopt de gemeente dat er zoveel mogelijk Zwollenaren meedenken. Dat kan via een speciale enquête.

(door Gerard Meijeringh)

De plannen van de gemeente zijn best ingrijpend en vele Zwollenaren krijgen ermee te maken. Via een enquête met open vragen kunnen Zwollenaren meedenken en hun ideeën delen. “We hopen op veel reacties. Hoe meer, hoe beter”, aldus wethouder Gerdien Rots. Met een nieuw parkeerbeleid wil de gemeente inspelen op de toekomst. Zwolle gaat de komende jaren fors groeien en dat betekent dat er ook veel auto’s bij gaan komen. Volgens Rots is het nodig om daarop te anticiperen via onder andere een nieuw parkeerbeleid. “Ook vragen inwoners ons of we met de openbare ruimte niet meer kunnen doen dan alleen parkeren.”
Een van de doelen is minder auto’s op straat. Op verschillende plekken in de stad komen mobiliteitshubs, waar auto’s dienen te worden geparkeerd door bewoners en bezoekers. Daarmee komt er ruimte voor fietsers en voetgangers, groen, speelfaciliteiten en terrassen. Verder wil de gemeente de zone van parkeerregulering uitbreiden. Dat betekent dat de zone waar een parkeervergunning noodzakelijk is wordt vergroot.

Zie ook artikel ‘Op andere manier met mobiliteit omgaan’: https://brugmedia.pubble.nl/redactie/artikel/333301?p=Internet290041#item-Internet290041

Gerard Meijeringh