Mantelzorgers nemen deel aan de activiteiten tijdens de Dag van de Mantelzorg in het SIO in Zwolle-Zuid.
Mantelzorgers nemen deel aan de activiteiten tijdens de Dag van de Mantelzorg in het SIO in Zwolle-Zuid. Foto: Henrieke van Assen

Ontspannen genieten voor Zwolse mantelzorgers

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Tijdens de landelijke dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november is het bij Multifunctioneel Centrum SIO in Zwolle-Zuid een drukte van belang. Mantelzorgers uit Zwolle zijn uitgenodigd om er een ontspannen tijd te beleven tijdens diverse workshops, muziek en activiteiten. Na jaren waarin het door corona niet mogelijk was een gezamenlijke dag te organiseren, is er dit jaar gekozen voor een mantelzorgdag waarbij ontmoeten en ontspannen centraal staat.

(door Annelies Kalisvaart)

Medewerkers van Doomijn hebben een beleefplein ingericht voor de jonge mantelzorgers. Voor alle leeftijden is er iets te doen. In een lokaal wordt er gebokst onder leiding van een bokscoach en staan mensen van allerlei leeftijden tegen over elkaar. 

In tweetallen en met bokshandschoenen aan worden er partijtjes gespeeld. Het ziet er ontspannen en gezellig uit. Er is ruimte voor ontmoeting tijdens een kopje koffie onder het genot van livemuziek. Ondertussen zijn mantelzorgers bezig met de schrijfworkshop of maken een smoothie.

In de grote zaal worden de voorbereidingen getroffen voor een optreden van songwriter/componist Djurre de Haan, ook wel bekend als AWKWARD i. Voor jongeren zijn er leuke workshops, zoals krav maga en kleding pimpen. Het bruist in Multifunctioneel Centrum SIO van de activiteiten.

Jonge Mantelzorger

Mantelzorgers lopen in en uit, via een tijdslot hebben ze zich opgegeven. Mantelzorger Destina Güngörmüs vertelt dat er acht jaar geleden veel voor haar is veranderd. Haar vader heeft toen een bedrijfsongeval gehad en sinds die tijd zorgt ze samen met haar moeder voor haar vader. 

Niet alleen helpt ze mee met de verzorging maar ook met het huishouden en de regeltaken. Naast de mantelzorgtaken volgt ze op het Deltion college een opleiding sociaal werk. 

“Mantelzorg en school is echt één van de lastigste combinaties. Als topsporter krijg je vrijstellingen en zijn er regelingen, maar voor een mantelzorger niet. Mantelzorg is topsport en school kan het echt lastiger maken”, aldus Güngörmüs. 

Ze denkt bij ondersteuning aan vrijstellingen op het moment van een drukke toetsweek, dat er af en toe eens gevraagd wordt hoe het thuis gaat en er meer begrip is voor mantelzorgende leerlingen.

Güngörmüs benadrukt dat het mantelzorgen niet altijd een last hoeft te zijn. “Het kent ook veel mooie kanten. Ons gezin is supersterk en ik ben zelfstandiger en volwassener geworden. Ik ben de opleiding sociaal werk deels hierom gaan doen, maar ook om een ander te helpen die in dezelfde situatie zit als ik en niet hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt.”

De mantelzorgmakelaar

In Zwolle heeft het Steunpunt Mantelzorg een bestand van ongeveer 7500 mantelzorgers. Een deel hiervan wordt geholpen met ondersteuningsvragen. Kristel Koridon, mantelzorgmakelaar in Zwolle licht toe wat ze doet en waarbij ze ondersteuning kan bieden. 

”Als mantelzorgmakelaar ben ik op de hoogte van regelingen en voorzieningen die er voor mantelzorgers zijn en waar je gebruik van kan maken als je vastloopt. Met ons team van vijf personen kunnen we mantelzorgers ondersteunen als het even teveel is en hebben we coachinggesprekken bij bijvoorbeeld overbelasting of moeite met grenzen aangeven.”

Door het jaar heen organiseert het steunpunt lotgenotengroepen en wordt er informatie gegeven over ziektebeelden en wet- en regelgeving. Een belangrijk punt waar ze zich hard voor maken is de combinatie van werk en mantelzorg en school en mantelzorg. 

Er worden gastlessen gegeven en er is kennisoverdracht over het ontwikkelen van een goed mantelzorgbeleid. 

Voor meer informatie www.zwolledoet.nl/informatie-over-mantelzorg

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 19 uur geleden