Kunstenaar Sietse Muis met boek en woordenwaterval.
Kunstenaar Sietse Muis met boek en woordenwaterval. Foto: Sigrid Aalfs

Kunstenaar Sietse Muis brengt ode aan de schoonheid van boeken

· leestijd 1 minuut Algemeen

AA-LANDEN - Een boek waarin het verhaal wordt versierd met foto’s van papieren 3Dkunstwerken passend bij het verhaal. Dit bijzondere boek met de titel ‘Een zee van papier’ van de Zwolse kunstenaar Sietse Muis en schrijver en Gouden Griffelwinnaar Koos Meinderts, verscheen onlangs. “Het boek is een ode aan lezen, want lezen is avonturen beleven. Ook is het een ode aan de schoonheid van boeken,” legt Muis uit. “Ik hou ervan als kinderen verdiept zijn in een boek. ‘Een zee van papier’ is bedoeld voor kinderen, maar volwassenen die zich graag verbazen, zullen er ook plezier aan beleven.”

(door Sigrid Aalfs)

Het verhaal over de jongen Charlie, die in een boek woont, zat al jaren in het hoofd van Muis. “Charlie wordt gelukkig, omdat hij leest. Het bijzondere is dat het jongetje geen water, maar boeken uit een put omhoog takelt. Op een dag takelt hij ineens een meisje, Otis, omhoog, en dat is de start voor het beleven van avonturen samen.” 

Muis stuurde zijn tekst naar een uitgever, de schrijver Meinderts bewerkte het verhaal. Vooraf maakte Muis al een aantal 3Dkunstwerken van papier die hij bij het verhaal vond passen. Meinderts schreef het verhaal hierom heen. “Ik vind dit een mooie wisselwerking van tekst en kunst, ” zegt Muis. 

De schrijver bedacht het slot, vervolgens maakte Muis hier een papieren 3Dkunstwerk bij. De kunstenaar maakte onder andere een woordenwaterval en een lettermijn. Alles, de naar beneden vallende woordjes, de rotsblokjes, werkelijk alles is gemaakt van papier. Het is de eerste keer dat de werken van Muis in een boek staan. Voor ‘Een zee van papier’ gebruikte Muis voor elk kunstwerk een oud boek.

Hij maakt unieke 3Dkunstwerken die soms letterlijk omhoog rijzen. Het maken van kunstwerken van oude en vaak vergeten boeken begon met het kinderboek waar Muis zelf uit voorgelezen werd. 

“Een boek is niet alleen een verhaal, het is ook iets waar je je aan kan hechten. Je kreeg het misschien van een geliefde. Mensen hebben er een bepaalde beleving bij en willen daarom een boek bewaren. Ik wil het verhaal van de eigenaar horen, en daar maak ik een kunstwerk bij; wat dat ene boek betekent voor diegene. Zo geef ik een boek een tweede leven, een leven als 3Dkunstwerk.” 

Hij vertelt hoe hij daarin te werk gaat. “Eerst maak ik het boek mij eigen, daarna teken, plak, en snijd ik. Ik probeer van alles, daarbij ervaar ik geen grenzen, dat is heel fijn.”

‘Een zee van papier’ is te koop in de boekhandels. Voor meer informatie; www.boekbeleving.nl

Gerard Meijeringh