Frijlink en Zijlstra tonen vol trots hun boek dat ze zelf een ‘prachtig en krachtig uitgebroed kuiken' noemen.
Frijlink en Zijlstra tonen vol trots hun boek dat ze zelf een ‘prachtig en krachtig uitgebroed kuiken' noemen. Foto: Sigrid Aalfs

Boek ‘Vogels Kijken Anders’, waarin mens en dier elkaar ontmoeten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Onlangs verscheen een bijzonder kunstboek met de titel ‘Vogels Kijken Anders’. Het boek is gemaakt door beeldend kunstenaar Agnes Frijlink en oud-docent Nederlands Wim Zijlstra. Frijlink maakte de pentekeningen en Zijlstra maakte gedichten passend bij de tekeningen. Het boek is in zijn geheel door hen gemaakt. “Het was een enorme, maar heel leuke klus”, vertellen ze.

(door Sigrid Aalfs)

Beiden hebben grote interesse in vogels. “Deze dieren zijn haast de enige wilde dieren die ons omringen en die je ook goed kan zien,“ vertelt Frijlink. Zijlstra legt uit dat hij al sinds zijn kindertijd iets met de gevederde vrienden heeft. Ze leerden elkaar kennen door naar visdiefjes te gaan kijken.

‘Vogels Kijken Anders’ is geen natuurboek of een boek waarin het gaat om het herkennen van vogels. “De titel verwijst aan de ene kant naar kijken wat vogels beweegt en aan de andere kant naar hoe zij kijken naar de wereld. Vogels schatten situaties in”, legt Zijlstra uit. 

De vogels in het boek zijn geen gewone vogels. Op een uitzondering na tekende Frijlink ze op een niet-realistische manier. “De vogel is voor mij al lange tijd een middel om menselijke situaties, onderwerpen en gevoelens uit te beelden. Soms gaan ze over mij, over een situatie met mij en andere mensen of over dingen die ik opmerk in onze maatschappij. De vogels werken hierbij ook als een aanjager. Als ik dezelfde tekeningen met mensfiguren zou maken, zou de sfeer heel anders zijn. Elke vogeltekening van Agnes maakte een bepaalde indruk op mij”,  legt de oud-docent uit over het dichtproces. 

“Die indruk vatte ik vervolgens in woorden. Ik schreef al deze gedichten in een half jaar tijd; dat hadden we zo afgesproken. Ik schreef alles op losse blaadjes en liet ze aan Agnes lezen.  Het is een creatief proces waarin gedachten moeten rijpen, en ingevingen woorden moeten worden. Zoiets kost tijd.” 

Het idee van een boek ontstond jaren geleden al, maar het kwam er steeds niet van. Vorig jaar vatten ze de koe bij de horens. Ze kozen samen zestig tekeningen uit. Het idee ontstond om het boek in te delen in vier hoofdstukken: Jonkies, Kwesties, Samen en Mysteries. 

Ook bedachten ze het boek helemaal zelf te maken, om zo alles in eigen hand te kunnen houden. Dus ook de vormgeving, de foto’s en de redactie. In totaal waren de twee creatieve mensen een half jaar bezig met het concrete proces. “We zijn heel blij met ‘Vogels Kijken Anders’ en we zijn supertrots.” 

Het boek is verkrijgbaar bij Zwolse boekhandels en kost 22,50 euro. Ook is het te bestellen via www.agnesfrijlink.nl. Twaalf tekeningen, zonder gedicht, hangen bij Grand café Milligers.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 14 uur geleden
De beide clubmannen Fred van Dam (links) en Hans de Groot (beiden staand) hopen op veel nieuwe aanmeldingen.
Veelzijdige Toerclub Swolland is hard toe aan nieuw fietsbloed Sport 16 uur geleden