Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Rechter zet streep door eisen van The Wave over opvolger IJsselhallen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De eis van de initiatiefnemers van een plan voor een opvolger van de IJsselhallen om de gemeente Zwolle te sommeren met hen in zee te gaan, is door de rechter verworpen. De gemeente had geen vertrouwen meer in project The Wave en ze mocht volgens de rechter het project stilleggen.

Op de locatie Voorsterpoort-Oost, vlak naast de huidige IJsselhallen, moet een nieuwe evenementenhal komen. Dit omdat de IJsselhallen uiteindelijk dicht gaan. Op die plek komen woningen te staan. De nieuw te bouwen hal moet grootschalige evenementen en forse publieksaantallen trekken uit de wijde regio. Zwolle zocht al met al een ambitieus plan. In het najaar van 2021 begon de gemeente met de verkoopprocedure van de grond. Zwolle wil onder strenge voorwaarden de grond verkopen aan de beste aanbieder van een plan voor een evenementenhal. Uiteindelijk bleef de ‘ontwikkelcombinatie’ The Wave Events BV over, tot na vele maanden praten de onderhandelingen plots spaak liepen. De reden: Zwolle had onvoldoende vertrouwen in de ondernemers achter dit project.

‘’De aanbieder presenteert een iconische indoor ‘eventvoorziening’. Het realiteitsgehalte van de aanbieding is echter niet overtuigend’’, schreef de gemeente Zwolle afgelopen zomer al in een nota. De gemeente bood the Wave extra tijd om meer duidelijkheid te verschaffen, vooral ook over de financiering van het naar verluid tientallen miljoenen euro’s kostende project. ‘’Uit de aanbieding volgen aanzienlijke risico’s bij de ontwikkeling en realisatie van het beoogde eindbeeld’’, schrijft de gemeente verder. Het college van burgemeester en wethouders heeft uiteindelijk onvoldoende vertrouwen in het plan.

Hierop spande The Wave een kort geding aan in een uiterste poging alsnog haar project door te kunnen zetten. De ondernemers achter dit project stellen dat ze wel aan alle voorwaarden voldoen. Zo beroept de gemeente zich op een nieuwe eis van het ‘gebrek aan vertrouwen’. Die eis zou nooit eerder gesteld zijn en mag dus volgens The Wave niet gebruikt worden. Bovendien mochten de ondernemers er op vertrouwen dat de gesprekken tot een goed eind zouden komen. Het sluiten van de koopovereenkomst was nog slechts een formaliteit. In het kort geding eiste The Wave dat de gemeente alsnog de grond op Voorsterpoort-Oost aan de ontwikkelcombinatie zou verkopen. Doet ze dat niet, dan moet ze een dwangsom van een ton betalen, zo luidde de eis.

Volgens de rechter heeft de gemeente geen nieuw criterium gebruikt. De gemeente had het recht om op elk moment naar eigen inzicht niet over te gaan tot verkoop van de grond of het afbreken van de gesprekken. Dat staat ook in de voorwaarden die eerder gesteld zijn. Al vanaf juli 2022 heeft de gemeente The Wave hiervoor gewaarschuwd, aldus de rechter. De gemeente mocht dus de onderhandelingen afbreken. Het betekent dat Zwolle niet met The Wave verder hoeft.

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 14 uur geleden