Afbeelding
Foto: Unsplash/Tingey Injury Law Firm

Cliënt beschermd wonen krijgt tbs voor neersteken bezorger

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De rechtbank in Zwolle heeft dinsdag aan een 46-jarige bewoner van een instelling voor beschermd wonen in Zwolle-Zuid tbs met voorwaarden opgelegd. In een waan stak hij in november vorig jaar de bezorger van een nieuw bed neer.

‘’Met dat mes heb jij me geprobeerd van het leven ter beroven’’, zei het slachtoffer emotioneel op de zitting twee weken terug. De bezorger was in november vorig jaar net naar de slaapkamer van Jos V. gelopen om te kijken of hij het bed dat hij mee had genomen naar boven kon krijgen. V. sliep al maanden slecht en nu was eindelijk een medisch matras gearriveerd. De bezorger had tot dat moment geen enkele reden om argwaan te hebben, maar V. kreeg om dat moment een black-out, zo zei hij zelf.

Met een mes in zijn hand stormde V. op de bezorger af. De maandenlang opgebouwde spanning door gebrek aan slaap kwam opeens naar buiten, zo omschreef zijn advocaat het. Het slachtoffer weet nog dat het puntje van het mes in zijn borst prikte. Hij wist zich toch met beide handen af te weren. Hij werd nog wel in zijn zij geraakt, maar wist onder zijn belager door te duiken en de slaapkamer uit te vluchten.

‘’Ik heb een black-out gehad. Ik ben ook erg geschrokken’’, zei Jos over dat moment. Deskundigen stelden vast dat hij op dat moment vermoedelijk in een psychose zat. Jos leidt aan schizofrenie en was ten tijde van de steekpartij volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank neemt die conclusies over. De rechters achten bewezen dat Jos poogde de bezorger te doden en legde de door het Openbaar Ministerie gevraagde tbs met voorwaarden op.

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 14 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 17 uur geleden