Afbeelding
Foto: stockfoto

Cliënt beschermd wonen krijgt mogelijk tbs voor neersteken bezorger

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 46-jarige bewoner van een instelling voor beschermd wonen in Zwolle-Zuid is dinsdag tbs met voorwaarden geëist. In een waan stak hij in november vorig jaar de bezorger van een nieuw bed neer.

‘’Met dat mes heb jij me geprobeerd van het leven ter beroven. Ik herinner me dat nog dat het puntje van het mes op mijn borst stond’’, zei het slachtoffer emotioneel op de zitting. Ogenschijnlijk zonder enige aanleiding werd de bezorger van een medisch matras en bed op 29 november 2022 tegen 14.00 uur neergestoken. Boven op de slaapkamer ging het plots mis toen de bewoner de deur op slot draaide en op de bezorger af stormde. De bezorger werd met een groot keukenmes onder meer in zijn zij geraakt, maar wist onder verdachte Jos V. door te duiken en weg te rennen. ‘’Ik heb een black-out gehad. Ik ben ook erg geschrokken’’, zei Jos over dat moment. Deskundigen stelden vast dat hij op dat moment vermoedelijk in een psychose zat. Jos lijdt aan schizofrenie en was ten tijde van de steekpartij volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij heeft behandeling nodig, maar kan nu niet meer bij de RIBW terecht. De officier van justitie meende dat Jos, door met een groot mes in de borst van het slachtoffer te steken, gepoogd had de man te doden. ‘’Maar ik zie dat de verdachte dit ook niet gewild heeft.’’ Ze vroeg om oplegging van tbs met voorwaarden.

Volgens advocaat Roel van Faassen had zijn cliënt al maanden spanningen over dat matras omdat hij slecht sliep. Hij vond ook dat het opleggen van tbs met voorwaarden de beste optie is voor Jos. De verdachte zelf zei te hopen dat het verder goed zal gaan met het slachtoffer. De uitspraak van de rechtbank volgt op 19 december.

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 14 uur geleden