Afbeelding
Foto: Pixabay

Verdachte dubbele moord McDonald’s noemt beelden schietpartij ‘vreselijk’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Rustig rekent Veysel Ü. koffie en thee af en sloft weer richting het tafeltje waar de broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar zitten. Seconden later klinken schoten in de McDonald’s en stuift het publiek uiteen.

Niet het schieten zelf, maar de reactie van bezoekers van de McDonald’s in Zwolle-Noord op 30 maart 2022 was wel te zien op camerabeelden die dinsdag in de rechtszaal werden getoond. Naast het afrekenen zijn er ook beelden van een vrouw, op de rug gefilmd, die met een klein meisje twee tafeltjes verderop zit. Op de tafel staat een pop. Voorbij die twee tafels staat een kleine groene wand en daarachter, niet zichtbaar voor de camera, zitten de broers Torunlar. Ook hier is de schrik zichtbaar bij de vrouw zodra de schoten klinken. Ze probeert eerst onder tafel te verdwijnen, maar ze bedenkt zich en rent met haar kind op de arm weg. ‘’Vreselijk’’, reageerde Ü. op de beelden. De pop blijft op de tafel achter.

Veel meer zei de verdachte niet op de zitting dinsdag. De rechters hadden vele vragen over wat er voorafging aan de schietpartij. In een vol restaurant schoot Veysel Ü. twee mannen dood. Over de reden van die afspraak lopen de lezingen uiteen. De verdachte zei tegen de politie dat hij door beide mannen 50 minuten lang bedreigd werd. ‘’U wordt twee keer een moord verweten. Vandaag is het moment dat u daar iets over kunt zeggen’’, zei een van de rechters. Maar Ü. bleef zwijgen.

De verdachte moest 50.000 euro betalen. Zou hij dat niet doen, dan ‘’zou Ali u, uw kinderen en familie doodmaken’’, las de voorzitter voor uit de verklaring van de verdachte bij de politie. Hij zei bedreigd te worden door Ali en Hüseyin. Maar van bedreigingen geuit door Hüseyin ontbreekt ieder spoor, reageerde de officier van justitie. ‘’Veysel is een zakenman. Kun je je voorstellen dat hij zo ontzettend in zijn trots is aangetast? Hij is vernederd door Ozan en zijn familie. Hij heeft zoveel geld verloren aan Ozan en zijn familie’’, zei een bekende over Ozan, de zoon van Ali. ‘’Is dat het geweest?’’ vroeg de voorzitter aan Veysel. Hij zweeg.

De verdachte zou tonnen hebben overgemaakt naar leden van de familie Torunlar. Op de rekening van Ali werd in enkele maanden tijd voor 3,5 miljoen euro aan transacties te zien zijn. De verdachte zou de familie geld hebben geleend voor investeringen in vastgoed in Turkije.

De rechtbank trekt twee dagen uit voor deze strafzaak. Donderdag wordt de strafeis van het Openbaar Ministerie bekend.

Gerard Meijeringh