Wethouder Michiel van Willigen opent het MAAKpunt met een experiment.
Wethouder Michiel van Willigen opent het MAAKpunt met een experiment. Foto: Gerard Meijeringh

Stadkamer wil jongeren en ouderen laten ontdekken hoe leuk techniek is

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE ā€“ Wethouder Michiel van Willigen heeft vorige week donderdag bij Stadkamer het nieuwe MAAKpunt geopend. Op deze plek kan jong en oud op een laagdrempelige manier kennismaken met techniek.

Vroeger als ingenieur merkte Van Willigen het al. ā€œEr was genoeg technisch werk voor de jonge generatie, maar er was te weinig instroom. Dat bleef zo. Er is genoeg werk, maar we kunnen het niet goed genoeg voor de bĆ¼hne brengen. Heel veel jongeren weten niet hoe leuk het is om iets technisch te doen. Mijn motivatie is om jongere kinderen mee te nemen en te laten zien hoe leuk techniek echt is en dat ze dan hun eigen keuze kunnen bepalen. Ik weet zeker dat er dan heel veel kinderen voor techniek gaan kiezenā€, aldus Van Willigen. 

Hij is ambassadeur van Sterk Techniek Onderwijs. Dat is een programma vanuit de overheid om de techniekstudies te promoten. ā€œHeel veel experimenteren, heel veel proberen en heel doen. Dat moet je doen met kinderen om te laten zien hoe leuk techniek is en ook wat er mis kan gaan, fouten maken. Dat is wat je hier straks kunt doen.ā€ Volgens de wethouder is het MAAKpunt niet alleen voor jonge kinderen. ā€œMaar ook voor ouderen. Dat ze denken dat het zo leuk is dat ze een switch willen maken in hun carriĆØre of om beter te worden in bepaalde handelingen door dingen te oefenen.ā€

De wethouder opende vervolgens het MAAKpunt via een spectaculaire proef onder toeziend oog van Professor Letterstein. ā€œBellen butagas houd je bij de warme vlam. Vervolgens ontbrandt het butagasā€, zo legde hij het experiment van Van Willigen uit. Onder zijn bijnaam Professor Letterstein werkt hij voor Mad Science, dat wetenschaps- en technieklessen verzorgt aan basisscholen. 

ā€œWe willen bij kinderen het vlammetje laten ontvlammenā€, aldus de professor, die evenals verschillende anderen bij Mad Science de rol van gekke professor speelt. Volgens hem is het hard nodig om techniek onder de aandacht van kinderen te brengen. ā€œKinderen kiezen steeds meer voor technische vakken.ā€

Met verschillende activiteiten wil Stadkamer mensen in aanraking brengen met techniek en materialen. Via workshops op dinsdagmiddag en Spelen met Robots op woensdagmiddag. Op donderdag worden workshops gehouden door creatieve bedrijven, waarbij wat dieper wordt ingaan op bepaalde technische onderwerpen. Alle activiteiten zijn gratis. 

De opening van het MAAKpunt betekende ook de start van de Maker Community (MC). Een samenwerking tussen Techlab, CO en het MAAKpunt. ā€œDe samenwerking is erop gericht om kinderen te inspireren en bij te brengen wat er mogelijk is op het gebied van techniek. Zie het als een driehoeksverhouding. Als kinderen worden geĆÆnspireerd bij de Stadkamer dan worden ze doorverwezen naar het CO of het Techlab. Andersom kan natuurlijk ook. Bij het MAAKpunt hebben we een inspirerende rolā€, aldus Lyda Winata, projectleider van het nieuwe MAAKpunt.

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Nieuwe groene Koggepark in de Spoorzone feestelijk geopend Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Frion Festival blijft een fantastisch spektakel met louter blije gezichten Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Echtpaar Karsseboom-Ang 60 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden