Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Wereld Alzheimer Dag bij Stadkamer

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op donderdag 21 september houdt Stadkamer een avond die in het teken staat van Alzheimer. “Na de film ‘oma, mag ik mijn pop terug?’ van theater Gnaffel gaan we met elkaar in gesprek over hoe het is om als (klein)kind je (groot)ouder te zien veranderen door dementie”, aldus Stadkamer. De avond staat onder leiding van ervaringsdeskundige Ineke van Hofwegen. De avond is onderdeel Wereld Alzheimerdag bij Stadkamer in samenwerking met Zwolle Dementievriendelijk, WIJZ en Steunpunt Mantelzorg.

Als een van je ouders dementie heeft komt er veel op je af, ongeacht hoe oud je zelf bent. Niet alleen je vader of moeder, opa of oma, verandert, ook de relatie verandert. Het kan zijn dat je meer gaat zorgen voor je vader of moeder en dat steeds meer besluiten op jouw schouders terechtkomen. Ook de communicatie, een fijn gesprek voeren, kan een stuk lastiger worden. Het is dan moeilijk om elkaar te volgen en te begrijpen.

‘Oma mag ik mijn pop terug?’ ken je misschien als theatervoorstelling over dementie, maar nu is het ook als film te bewonderen. Dit voorjaar maakte Theater Gnaffel met acteurs Sanne van Dijk, Mark Haayema en Elout Hol een filmversie van de voorstelling. Een nieuwe stap voor het gezelschap, waarin samen met regisseurs Erik Franssen en Jelle Tigchelaar is gezocht naar een manier om het vakmanschap van Theater Gnaffel te vertalen naar het witte doek. Deze ontmoeting van film en theater levert een uniek resultaat op, waarin beide werelden perfect samenkomen.

Dementievriendelijk ZwolleStadkamer wil bijdragen aan een dementievriendelijke stad Zwolle. In onze centrumlocatie kun je meer informatie vinden over dementie bij het Geheugenpunt op de eerste verdieping. Ook organiseren we activiteiten en lezingen over dit thema. Wij willen een toegankelijke plek zijn voor iedereen, ook voor mensen met dementie, ander hersenletsel en hun naasten. Heb jij daar ideeën over? Kom naar deze avond of deel je ideeën door te e-mailen naar hallo@stadkamer.nl. Iedereen is welkom vanaf 19.15 uur. De film begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Wel graag aanmelden via stadkamer.nl/agenda

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 20 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 21 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 22 uur geleden