Afbeelding
Foto: Hans Smit

Kleurrijke opening Proeftuin Verkeer Stadshagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

STADSHAGEN - Donderdagochtend (28 september) vroeg is de openingshandeling op het kruispunt Werkerlaan/Overtoom/Muurmeesterstraat in Stadshagen. Wethouder Michiel van Willigen, Mi-won (W.I.Z-jongeren; Wonen in Zwolle), Mads (kindercampus TrioMundo) en Maylinn (kindcentrum Kasteelhoeve) verven het laatste stukje op de weg en hiermee is de proef begonnen.

(door Ingrid Oosten)

“Het onderzoek startte in 2020, maar kwam, door corona, pas later tot bloei”, aldus initiatiefneemster Gooitske de Jager. “We hebben samen met de kinderen onderzoek gedaan: Wat vinden de kinderen een lastig punt om over te steken? Daar hebben de kinderen van de drie scholen zelf ideeën op bedacht en vandaag is het zover. Het idee is omgezet in een bestaand iets.”

Cirkels en dieren

Op de weg staan cirkels in allerlei kleuren; ook wordt de weg versierd met witte dieren. Het idee is dat automobilisten beter gaan opletten. Kinderen hebben de dieren bedacht. Op het fietspad staat een haas, want kinderen mogen hier doorfietsen. De slak en de schildpad staan op de weg voor de automobilisten, zij moeten afremmen. 

Afwisseling

Harry Burggraaf, directeur en eigenaar van Track line. “De jongens vonden dit een welkome afwisseling. Normaal zetten ze vooral rechte witte lijnen op de weg. Nu hebben we mallen gemaakt en die ingespoten. Het resultaat ziet er goed uit.” 

Kinderen bepalen regels

Wethouder Van Willigen: “We hebben volwassenregels door kinderen laten bepalen. We zijn heel benieuwd wat na twee maanden de resultaten zijn. Letten automobilisten inderdaad beter op, zodat kinderen zich veiliger gaan voelen in het verkeer? Of zijn de automobilisten, zoals een moeder denkt, zo afgeleid door de kleuren en figuren dat ze nog minder naar hun omgeving kijken.” 

Ontheffing

In de wet is vastgelegd dat er geen tekeningen op de weg mogen worden aangebracht. René Stuij, wijkmanager Stadshagen, is druk beziggeweest om de ontheffing voor twee maanden aan te vragen. Na deze proefperiode wordt gekeken of het z’n uitwerking heeft gehad. Van Willigen: “Als blijkt dat het effect heeft, gaan we met de provincie praten om te kijken of we dit op meerdere plekken in Zwolle kunnen doen. Ik hoop dat, doordat mensen zachter rijden, ze elkaar weer in de ogen kijken. Dat we op elkaar letten en naar elkaar omzien. Als die bewustwording er komt, is het een geslaagde proef.” De Jager: “We hebben volwassen laten kijken door de ogen van kinderen; dit hebben we gedaan door ze door twee wc-rolletjes te laten kijken. 

Hoe ziet kind de wereld?

Ook was er een stok op ooghoogte van een kind, op een meter hoog. Puur voor de gewaarwording: hoe ziet een kind de wereld.” Ook voor het station van Stadshangen en op de Dingshoflaan staan figuren en dieren, omdat kinderen op die plekken de verkeerssituatie lastig vinden of omdat kinderen vinden dat er te hard wordt gereden. De Jager: “We hopen dat mensen vooral opbouwende kritiek willen geven, zodat we verder kunnen op deze ingeslagen weg.”



Gerard Meijeringh