Afbeelding
Foto: Erik Franssen

Theater Gnaffel stopt met het maken van voorstellingen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Theater Gnaffel stopt per 1 juli 2024 na ruim 35 jaar. Gnaffel werd opgericht in 1987 in Zwolle en geldt sinds die tijd als een toonaangevend poppentheatergezelschap in Nederland met prijswinnende producties zoals ‘De Worstelaar’ en ‘De Hompelaar’.

Voorstellingen werden gespeeld in theaters en concertzalen, op scholen en festivals. Elout Hol, artistiek leider, poppenmaker, poppenspeler en regisseur en Dorret Pinkster, artistiek coördinator en coach jonge theatermakers, zijn de oprichters en artistieke leiding van het gezelschap.

Voorstellingen vol eigenzinnigheid, fantasie, poëzie en humor wisten zowel jong als oud te raken. Elout Hol heeft vanaf het begin een uitgesproken en eigen speelmethode en theatertaal ontwikkeld, hartstochtelijk en authentiek. In 2013 won hij voor zijn poppenspel de ‘Gouden Krekel’ (de belangrijkste prijs in het jeugdtheater) voor ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’.”Elout Hol is een buitencategorie in het poppentheater; via zijn poppencreaties meet hij zich al jaren op het podium een ‘meervoudige persoonlijkheid’ aan. Hij bezit een fenomenale techniek, waarbij hij zich volledig ten dienst stelt aan zijn poppen. Elout transformeert mee in kwetsbaarheid, brutaliteit en prachtig geschakeld spel tussen interieur en exterieur. Na 25 jaar vakmanschap lijkt Elout zich nog altijd te kunnen verdiepen in zijn fabelachtige techniek en brede spectrum aan bonte poppen”, zo stond te lezen in het juryrapport. 

In de afgelopen 37 jaar heeft Gnaffel zestig verschillende producties gemaakt en gespeeld, in Nederland, de Benelux en daarbuiten, waarvoor Elout alle driehonderdzeventig poppen zelf met liefde vervaardigde. Ook was hij in de meeste voorstellingen zelf te zien als speler. In het begin speelde Elout hoofdzakelijk solovoorstellingen, zoals ‘De Pottenkijkster’ en ‘Durven in het donker’. 

Vanaf 2002 stond hij op het toneel samen met professionele acteurs en de laatste jaren ook met jonge theatermakers. De laatste jaren richtte hij zich steeds meer op het regisseren.“Een beetje zoals de golven in de branding van de zee regisseerde Elout Hol hen. Zwierig wervelen poppen, acteurs, attributen en decorstukken om en over elkaar heen”, stond in een recensie van de Theaterkrant van 13 oktober 2023 over ‘Het zand van gisteren.

“We willen onze fans en trouw publiek, collega’s, partners en alle jonge theatermakers die we hebben begeleid, vanuit ons hart bedanken voor hun bezoek, support en inspiratie. Wij nemen voor nu afscheid van een periode in ons leven. In het besef dat dit niet pijnloos zal zijn, maar terugkijkend met dankbaarheid en liefde voor alles wat we hebben gegeven en gekregen. Hoe de toekomst eruitziet, weten we nog niet, maar onze grootste passie is het maken van voorstellingen en vooral het begeleiden van jonge theatermakers. Daarom zullen we ook in de toekomst actief blijven in het theatercircuit met regisseren, poppen maken en het coachen van theatermakers. Later dit jaar zullen we met een voorstelling en een feest afscheid nemen van Gnaffel en alle poppen. Hiervoor volgt een persoonlijke uitnodiging”, zo laten de mensen achter Theater Gnaffel weten. 

Gerard Meijeringh