Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Nieuw schoolgebouw ‘Lassus Campus’ geopend

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Aan de Lassuslaan in Holtenbroek is maandag het nieuwe schoolgebouw van de Van der Capellen Scholengemeenschap geopend. Van der Capellen Scholengemeenschap, Onderwijsroute 10-14, en de onderwijsroutes mens& en &jij verhuizen samen naar de Lassus Campus. Directeur Tom Versteeg van Lassus Campus: “Na 57 jaar in het oude gebouw te hebben gezeten, is het nu eindelijk zover. Er is hard gewerkt en ik kan zeggen dat we nu in het allermooiste schoolgebouw van Zwolle zitten.”

(door: Ingrid Oosten)

De realisatie van Lassus Campus was niet mogelijk geweest zonder OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle) en de gemeente Zwolle. Lid van het Bestuur van de OOZ, Arie de Wit, sprak bij de opening de volgende woorden: “Zes jaar is best lang, dat weten vwo leerlingen, want zolang doen zij erover om hun diploma te halen, dat is ook de tijd die het heeft gekost om dit gebouw te ontwerpen en te bouwen. Wij vinden het erg mooi geworden, maar een mooi gebouw is één ding een gebouw met leerlingen erin is nog mooier.”

Wethouder van Onderwijs en Sport Michiel van Willigen: “Welkom allemaal in dit nieuwe hoofdstuk van onderwijsland. Ik hoop dat jullie hier veel kennis zullen vergaren, maar ook vaardigheden aanleren en gestimuleerd worden om jullie creativiteit te ontwikkelen. Er is naar de ideeën van leerlingen geluisterd waardoor er leerpleinen zijn gemaakt, zodat jullie kunnen samenwerken. Ook is er meegedacht over het kleurgebruik. Het is prachtig geworden en ik hoop dat jullie allemaal voor die 7 en 8 gaan in dit nieuwe gebouw.”

Twee jaar geleden begon het bouwrijp maken. De handtekening was nog niet droog of de oorlog in Oekraïne brak los, waardoor de prijzen direct enorm stegen. Er is volop rekening gehouden met duurzaamheid. De gevelbekleding is gemaakt van 70 procent gerecycled materiaal en de Campus kan worden aangesloten op het warmtenet zodat gebruik kan worden gemaakt van bodemwarmte.

De leerlingen en het personeel hebben meegedacht. Op elke vleugel zijn leerpleinen te vinden waar leerlingen zelfstandig kunnen werken. Ook is op elke vleugel een docentenwerkplek. De kleur groen komt in verschillende tinten terug. Groen straalt rust uit en helpt om je goed te kunnen concentreren. Daarnaast is er veel gebruik gemaakt van natuurlijke kleuren. De verlichting lijkt op natuurlijk daglicht en is in elk lokaal afzonderlijk te regelen. Het theater is een klein cadeautje, dat vaak gebruikt zal worden. Ook voor de buurt, want men wil dat de nieuwe campus multifunctioneel is. 

Daarom zijn omwonenden en toekomstige leerlingen welkom om op woensdag 6 maart tussen 19.30 en 21.30 het nieuwe gebouw te bewonderen. Binnenkort testen leerlingen van de Twijn of de campus echt rolstoelvriendelijk is. Zij willen ook graag naar het reguliere onderwijs en dan is dit noodzakelijk. 

De leerlingen mochten na de opening het schoolgebouw voor het eerst bekijken. Maartje, Mette en Faith zijn benieuwd. Mette: “Ik vind het een mooie school en het is ook groter dan waar we eerst zaten.” Maartje: “Het is nu nog wel een beetje een doolhof.” Wethouder van Willigen weet nog niet wat er met het oude schoolgebouw gaat gebeuren. Er is volop ruimte met een maatschappelijke functie nodig, maar omdat het gebouw lang niet onderhouden is moet men gaan beslissen of er wordt gerenoveerd of (gedeeltelijk) herbouwd. “Deze nieuwe campus is in ieder geval iets waar je trots op mag wezen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh